Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Okoskulcstartó minek van?

2015.12.28. 11:40

Nem nagyon tudtam elképzelni, mit tudhat egy okoskulcstartó. Kinyitja helyettünk az ajtót, jelez az előszobában lévő lámpának, hogy hazaért a gazdi, ideje felkapcsolni? Nos, egyik sem és ennél jóval több.

Az Elgato Smart Key egy aprócska, kerek gombszerű valami. Bluetooh Low Energy (LE, vagyis keveset fogyasztó Bluetooth) kapcsolatra képes. Ezzel úgy kommunikál a mobillal, hogy közben egyik sem merül le néhány óra alatt. (Például az okosórák is így kapcsolódnak a mobilokhoz.)

IMG 0220.PNG

Mint a neve is mutatja, a kütyüt kulcstartóra is tehetjük. Ha soha nem találjuk, hova tettük, akkor ez hasznos lehet, hiszen egy kattintás a mobilon és a kulcstartó elkezd csipogni, füttyögni, egyszóval felhívja magára a figyelmet. Ez azonban nem lenne nagy újdonság, évtizedek óta léteznek ilyen eszközök, amelyek csipogásra csipogással felelnek (sőt, gyerekkoromban olyan kulcstartót is láttam, amely a fütyülésre reagált csipogással).

Ez azonban ennél többet tud. Az eszköz lényege, hogy érzékeli, ha a mobil a közelében van és jelez, amikor hatótávolságon kívülre kerül. Ezt úgy teszi, hogy üzenetet küld a mobilra, hogy nem találja azt. Én a pénztárcámba tettem, ebben vannak a munkahelyi- és a szerkesztőségi garázs belépőkártyája is. Elég kellemetlen, amikor otthon hagyom, egyrészt nincs nálam pénz (és bankkártya), másrészt macerás bejutni a munkahelyemre is. És sajnos előfordult már, hogy otthon hagytam, mintahogy az is, hogy félútról kellett visszafordulnom, mert akkor jutott az eszembe.

A most tesztelt kütyü azonban már az utca végén szól, hogy otthon hagytam, ha jót akarok, ne menjek tovább. Én pedig fülig érő szájjal visszafordulok és magamhoz veszem a pénztárcámat.

Az Elgato Smart Key öt féle eszközhöz is beállítható, ezek a kulcstartó, kézitáska, autó, utazócsomag, fényképezőgép. Nem mintha ne lehetne mármilyen apró csomagba beletenni, amelyet nem akarunk elveszíteni. De az előbeállításokhoz magyarázat is tartozik: az utazócsomagnál például az a magyarázat, hogy a repülőtéren a futószalagon sok az egyforma csomag. Ha a kütyü szól, hogy közeledik a miénk, akkor jobban figyelünk. Autónál pedig az utolsó GPS-koordinátákat megjegyezve könnyen megtaláljuk, ha olyan feledékenyek vagyunk, hogy nem emlékszünk, hol parkoltunk.

Amikor a kütyü szól, hogy elhagytuk, GPS-koordinátákat is kapunk, így pontosan tudjuk, hol keressük. Ha olyan készülékhez kapcsoljuk, amelyben nincs GPS, de van wifi, akkor a vezeték nélküli hálózatok alapján menti el az utolsó pozícióját.  Az okoskulcstartó csak iOS-sel működik, mint az Elgato termékek többsége. Így iPhone-tulajdonosok tudják elhagyásmentessé tenni eszközeiket.