Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Technológiai cégek segítségét várja a Fehér Ház a dzsihadisták ellen

2016.01.08. 02:03

A washingtoni Fehér Ház magas rangú amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselőket küldött a Szilícium-völgybe, hogy technológiai vállalatok segítségét kérjék az Iszlám Állam és más hasonló szélsőséges csoportok ellen.

Az AP és a Reuters hírügynökségek szerint többek között James Comey, az FBI igazgatója és Loretta Lynch igazságügyi miniszter is részt fog venni egy, a fontosabb technológiai cégek vezetőivel tartandó találkozón pénteken a kaliforniai San Jose városában.

A találkozón a két hírügynökség értesülései szerint egyebek mellett arról lesz szó, hogy

  • a terrorszervezetek hogyan hasznosítanak különböző szolgáltatásokat és technológiákat, például a közösségi oldalakat vagy a titkosítást céljaik elérésére,
  • hogyan nehezíthetnék meg terroristáknak az interneten való toborzást és a terrortámadások online megszervezését,
  • illetve hogy milyen módon lehetne a bűnüldöző szervek számára egyszerűbbé tenni a merényletek megakadályozását.

A témák között nemcsak az IS és más szélsőségesek tevékenységének korlátozása, hanem például az ellenük felszólaló és az érveiket aláásó tartalmak kiemelése, illetve a fiatalok interneten való radikalizációjával szembeni lépések megvitatása is szerepel.

Arról egyelőre nem szóltak a jelentések, hogy mely technológiai cégek vesznek részt a találkozón, bár a Twitter megerősítette, hogy képviseltetni fogja magát.

A technológiai cégekre az Egyesült Államok, Németország és más országok kormányai az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kérdésben, miután a dzsihadisták fiatalok radikalizációjára és a merényletek – például a közelmúltbeli párizsi és San Bernardinó-i vérengzések – megszervezésére is gyakran használnak internetes közösségi szolgáltatásokat, írja az MTI.