Hekkerek okoztak áramkimaradást Ukrajnában

000 Par8337146
2016.01.11. 11:10

Az ESET kiberbiztonsági cég We Live Security című blogján jelentette be, hogy december 23-án Ukrajnában hekkerek okoztak áramkimaradást. „Felfedeztük, hogy (korábban észlelt) bejelentett eset nem izolált incidens volt, és más energiacégeket is megtámadtak kiberbűnözők Ukrajnában, ugyanabban az időben. Sőt, kiderült, hogy a támadók ugyanazt a malware családot használták, amelyet már régebb óta ismerünk, a BlackEnergyt” – írja az ESET.

A BlackEnergy hátsó ajtót a hekkerek arra használják, hogy célzott támadásokkal számítógépekre juttassák a KillDisk nevű összetevőt, amivel aztán olyan állapotba hozható a gép, hogy be sem tud kapcsolni.

A BlackEnergy nevű malware keletkezését 2008 környékére rakják a kutatók, 2014-ben észlelték először a Certek (Computer Emergency Response Team- Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység). A malware-t adathalász emailekkel és fertőző dokumentumokkal tudják a rendszerekbe juttatni.

A BlackEnergy trójai moduláris felépítésű, külön elemei vannak különböző feladatok végrehajtására. Az ukrán támadások többségében a KillDisket találták meg a fertőzött gépeken. A kártékony kód rendszerfájlokat töröl, így nem tud betölteni a rendszer. A funkcionalitása alapján kifejezetten arra használják, hogy ipari rendszereket szabotáljanak vele.

A támadásokat valószínűleg kormányzati hivatalnokok hamis emailjein keresztül sikerült végrehajtani, a megnyitott csatolt dokumentumok már rossz indulatú kódot futtattak.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM