Emőke
-4 °C
9 °C

Meghekkelték az amerikai kémfőnököt

2016.01.13. 12:01

Úgy tűnik, ugyanaz a tinihekker, aki novemberben feltörte a CIA vezetőjének, John Brennannak a személyes, aol-os emailcímét, egy másik kémfőnökkel játszotta el ugyanazt. A hekker a Vice Motherboard újságírójánál jelentkezett be, azt állította, bejutott az amerikai National Intelligence igazgatójának  James Clappernek otthonába: átirányította vezetékes bejövő hívásait egy Palesztina felszabadításáért küzdő csoport számára, és screenshotokat is küldött Clapper vagy felesége emailfiókjából.

A hekker megadta az újságírónak a feleség telefonszámát is, amit tényleg egy nő vett fel, vezetékes számuk pedig valóban a Free Palestine Movementnél csörgött ki. A hekker azt mondta, már több napja bejutott a rendszerekbe, de ebből Clapperék semmit sem vettek észre. Az újságírónak átküldött egy híváslistát is.

Azt akarom, hogy a kormány tudja: az emberek tudják, mit csinálnak, és nem tetszik nekik #FreePalestine

– mondta a hekker, amikor a motivációjáról kérdezték.

Clapper szóvivője az újságnak megerősítette, hogy tudnak az incidensről, és jelentették a megfelelő hatóságoknak. A szakértők szerint inkább social engineeringről, azaz az emberi természet kihasználásáról lehet szó, nem biztonsági résekről, viszont sok komoly hekkelés így kezdődik, nem érdemes lebecsülni ezt. Főleg, mert a tinihekker is már így is rengeteg infóhoz hozzájutott. Tanulság: ha ön kémfőnök, legalább a felesége emailfiókjára is állítsa be a kétlépcsős azonosítást.