Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

4 milliárd dollárt tol Obama az önvezető autókba

2016.01.15. 14:19

Az amerikai Fehér Ház csütörtökön bejelentett terve szerint majdnem 4 milliárd dollárt költenének a következő tíz évben az önvezető autók fejlesztésére. „Az automatizált járművek segítségével megmenthetőek életek, időt és üzemanyagot spórolhatunk” – nyilatkozta Anthony Foxx, közlekedésfelügyeletért felelős hivatalnok a detroiti North American International Auto Show-n. Az önvezető autók támogatása egy nagyobb csomag része, amelynek célja „21. századi közlekedési rendszer kialakítása”. 

 A kormány sajtóközleménye szerint hat hónapon belül elkészül egy, az államok által használható mintaszabályozás, hogy végül egységes nemzeti szabályozás legyen. Egyelőre különböző szabályozásoknak kell megfelelniük az autógyártóknak a különböző államokban. Kaliforniában a Google, az Uber és még sokan mások kísérleteznek önvezető autókkal: itt szigorúbb a szabályozás, mint mondjuk Texasban.

A Fehér Ház 3,9 milliárd dollárt költ pilotprogramokra, amelyekkel „az összekapcsolt járműrendszereket” tesztelik. „Tudjuk, hogy az autóbalesetek 83 százalékának emberi hiba az oka. Mi történik, ha ki tudjuk zárni az emberi hibát? Ez hatalmas lehetőség” – indokolja Foxx a program fontosságát.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft