Hullanak az amerikai drónok, mint a legyek

2016.01.21. 15:15

Az Iszlám Állam ellen is bevetett dróntípusból, a Reaperből csak tavaly húsz darab semmisült meg vagy szenvedett legalább 2 millió dolláros (580 millió forintos) kárt – derül ki a Washington Post közérdekű adatigényléséből. Ezzel 2015 volt az eddigi legcudarabb év az amerikai drónok számára.

A nyilvánossá vált dokumentumokból az is kiderült, hogy a technikai problémák forrásaként sikerült azonosítani egy hibás indítómotor-generátort, de arra a hatóságok se jöttek rá, miért romlik el állandóan az alkatrész.

A technika ördöge nem csak Reapereket kaszált el, 2001 óta összesen több mint négyszáz drónt tört össze az amerikai hadsereg. Csapódtak már épületekbe, utakba, sőt egyszer levegőben lévő repülőbe is. Senki nem halt még meg ezekben a balesetekben, de a jelentés szerint ez gyakran nem sokon múlt.

Persze nem csak meghibásodás miatt történtek drónbalesetek. Egyszer egy Predator drón azért zuhant le, mert az irányítója nem vette észre, hogy fejjel lefelé repteti. Máskor az irányító rossz gombot nyomott meg a joystickjén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport