CIA-nek dolgozó szakértő bukott le gyerekpornóval

2016.01.26. 15:16

Az amerikai igazságügyi minisztérium nemrég zárta le az Operation Torpedo fedőnevű ügyet, amelyben az FBI átvette egy gyerekpornóoldal irányítását, hogy így gyűjtsenek bizonyítékokat. Minderre bírósági felhatalmazásuk volt. A Torpedo fedőnevű akció még 2011-ben kezdődött, amikor a holland rendőrség megtalált egy gyerekpornóoldalt, és hozzáférést is szerzett. Rájöttek, hogy a webszerver fizikailag az USA-ban, Bellevue-ben volt, a Power DNN nevű szolgáltatónál. Ekkor értesítették az FBI-t.

Bírói engedéllyel az FBI megfigyelte a cég Aaron McGrath nevű alkalmazottját. 2012 végén FBI-ügynökök behatoltak az otthonába, és elkapták, amikor éppen bejelentkezett mint a PedoBook nevű oldal adminisztrátora, ahol az emberek gyerekpornót osztottak meg.

McGrath gyorsan lecsukta a laptopját, ezzel azonnal, titkosítva zárolta a gépet, de a nyomozóknak „valahogy sikerült megállapítaniuk a jelszót, és bejelentkezniük” – írják a bírósági papírokban. Ezzel az ügynökök admin-hozzáférést szereztek az oldalon, de még így sem tudták azonosítani a látogatókat, mivel a sötét weben működött, a Tor nevű proxyhálózat mögött. A Tor elrejti a használók valódi identitását, ami szólásszabadsághoz kötődő esetekben jól jön, ilyenkor meg nem.

Az FBI házkutatási engedélyt kapott „hálózati nyomozásos technikához”, ezzel az ügynökök speciális kódot csempésztek a gyerekpornós lap képeibe. Minden alkalommal, amikor valaki rákattintott egy képre, letöltődött a kód, ami visszaküldte az FBI-nak a számítógép valódi IP-címét és az operációs rendszerének típusát. 

Az ügynökök a Flash sebezhetőségét használták ki a pornóoldal eltérítésére. Azok a felhasználók, akik elavult verziójú Tort használtak, és nem blokkolták a Flasht, lebuktatták saját magukat. Ez alapján az FBI-nak nem sikerült feltörnie a Tort, csak kijátszották, amit lehetett, ezzel a legbénább felhasználókat kaphatták el.

Például

  • azt a 22 éves srácot, aki már akkor képeket ígért a pedofiloknak a saját lányáról, amikor még az anyja méhében volt. Az ügynökök még azelőtt elkapták, hogy cselekedhetett volna, most 15 éves börtönbüntetését tölti.
  • azt a 42 éves férfit, aki megerőszakolt több lányt a Fülöp-szigeteken. Ő most 20 éves börtönbüntetését tölti.
  • azt a felhasználót, aki megírta, hogy „Unom ezt... a fantáziálást. Meg kell ölnöm egy csecsemőt vagy kisgyereket, komolyan.”

Utóbbi privát üzeneteiből az oldalon az FBI-ügynökök kiderítették, hogy Washington közelében él. Aztán rájöttek, hogy ugyanazt az AIM-felhasználónevet (az AOL üzenetküldője) használja a neten a sima pornóoldalakhoz, mint a gyerekpornónál. Az AOL-tól megkapták az IP-címét, aztán a Verziontól (amerikai internetszolgáltató) a lakcímét: Germantown, Marylandből.

Kiderült, hogy a felhasználó Timothy DeFoggihoz tartozik, egy  Health and Human Services Department nevű szervezet biztonsági szakértőjéhez, akinek megvolt a legmagasabb biztonsági átvilágítása, dolgozott együtt az NSA-vel és a CIA-val is. Amikor az FBI-ügynökök 2013 áprilisában, reggel 5:30-kor behatoltak a házába, alsógatyában a laptopja felett görnyedt a padlón. Egy ügynök ráüvöltött, hogy menjen távolabb a gépétől, de nem mozdult, ekkor arrébb rúgták. A Tor-böngésző ablaka már bezáródott, de a gép még mindig töltött egy gyerekpornó-videót az OnionPedo Video Archive nevű oldalról. DeFoggi 25 évet kapott.

Az FBI hekkelési módszerei nehézséget okoztak a bíróságon. A védelem szerint a tömeges hekkelések „a bűnüldözés túlkapásai”, és értesíteni kellett volna a megfigyelteket harminc nappal később. A bíróság mindkét érvelést dobta.

Mások azon akadtak ki, hogy az FBI gyerekpornóoldalt üzemeltetett. Azt az igazságügyi minisztérium is elismerte, hogy a nyomozás drága, lassú és bonyolult volt. A Torpedo művelet több mint három évig tartott, és csak fél tucat gyereket sikerült megmenteni. A lekapcsolt oldalaknak viszont több mint 13 ezer felhasználójuk volt, amelyből végül 19 férfit tudtak börtönre ítélni. Pedig volt olyan album, aminek 467 ezer megtekintése volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport