Leállítják a fél Niagara-vízesést

tk3s bm niagara fgh18715 04
2016.01.29. 20:31

Néhány éven belül leállítják a turisták körében népszerű látványosság, a Niagara-vízesés működését az amerikai oldalon, írja a National Geographic. Az Egyesült Államok és Kanada határán működő vízesésegyüttes kisebbik ágát nem örökre, csak 5-8 hónapra akarják szárazzá tenni, mégpedig azért, hogy felújítsanak két hidat. 

A Niagara-vízesés két fő részből áll, a nagyobbik a kanadai oldalon található Patkó-zuhatag, a másik pedig az Amerikai-zuhatag. A két részt a Kecske-sziget választja el. A hidakat 1900-ban és 1901-ben építették, azaz 115 éve állnak. A hidakon keresztül közelíthető meg a vízesések közt elhelyezkedő Kecske-sziget. A vizet a sziget magasságában ideiglenes gátakkal terelik majd el.

A munkálatok 2019 után kezdődnek csak el. Az amerikai rész szeptembertől áprilisig lesz majd száraz, és várhatóan turisták tömegeit vonzza majd, szerepel a Globe and Mail cikkében. Hasonlóra ugyanis volt már példa, és akkor is özönlöttek az érdeklődők, hogy láthassák az amúgy vízzel borított területet. 1969-ben tudományos célból egyszer már kiszárították a vízesés egy részét. Akkor az amerikai mérnökök a terület szikláinak állapotát, stabilitását vizsgálták. Ebben az időben is hatalmas látványosság volt a Niagara-vízesés száraz ága, illetve a kanadai oldalon az ennek hatására megnövekedő vízmennyiség is.  • Tippek
  • Árfolyam