Veszélyesek az illegális futballstreamek

2016.02.01. 15:45

Nagy veszélynek teszik ki eszközeiket azok a focirajongók, akik ingyenes streameken nézik a nagy csapatok mérkőzéseit. Egy új tanulmány szerint a legnépszerűbb ilyen oldalak akár havi nyolcmillió nézőt is vonzanak. Ezek az oldalak ingyenesek, a kalózok a hirdetésekből tartják fenn ezeket.

És itt jön a probléma, ugyanis nagyon kevés nagyobb cég szeretné a nevét látni ilyen oldalakon, emiatt ezek rosszindulatú hirdetéseket tesznek be, amelyek aztán hozzák a profitot. Az ezer vizsgált streamnek több mint a felén találtak olyan rosszindulatú szoftvert, amely aztán elárasztotta a felhasználó gépét.

Felugró ablakos hirdetésekkel is találkoztak, a böngésző mögött megjelenőt is láttak. A hirdetések sokszor külön kiegészítők telepítését kérték a felhasználóktól és rátelepültek a normál weboldalak hirdetéseire is. Sokszor azzal veszik rá a felhasználót a böngésző plug-in telepítésére, hogy ettől teszik függővé a stream nézését.

Ha telepítik a programot, akkor egy olyan oldal is, mint a BBC.com is teljesen megváltozik. Rosszindulatú linkekkel tűzdelheti tele a biztonságosnak látszó oldalakat is egy ilyen alkalmazás.

A tanulmányban több mint ötezer domént vizsgáltak meg, amelyek ingyen streamet kínálnak. Ezen kívül vannak linkgyűjtő oldalak, amelyeken egy mérkőzéshez több streamet is ajánlanak. Nehéz ezek ellen küzdeni, mert ahogy letiltanak egyet, azonnal továbbvándorol egy másik oldalra.

Ugyanakkor egy érdekes jelenségre is felfigyeltek, az illegális streamek negyedét Belize-ben hostolják. Emellett a streamek hatvan százaléka öt nagy céghez kapcsolódik, amelyek székhelye Belize, Svájc, Hollandia, Svédország és Kanada. A streamek 64 százalékát legalább egyszer feljelentették már illegális tevékenység miatt.

Mivel az illegális streamek többségéért kevés cég felelős, felmerülhet e kérdés, hogy szigorú szabályokkal miért nem lehet ezeket leállítani? Mert mindig lesznek olyan szolgáltatók, amelyek jó pénzért gyors és stabil internetet ajánlanak szinte bármilyen tevékenységhez. Talán az egyetlen amihez ragaszkodnak, hogy ne gyerekpornó legyen az a tevékenység és ne spamelésre használják a hálózatot. Az illegális streamelésért a felszólítóleveleket továbbküldik az ügyfélnek, de nem kötelesek ezen túl semmit tenni.

A másik út a nyugati országok szolgáltatóit kötelezné arra, hogy blokkoljanak bizonyos oldalakat. Ezzel sokkal nehezebbé tennék a felhasználóknak, hogy elérjék az illegális streameket. De ezzel is csak bizonyos országokban lehetne részsikereket elérni, ráadásul folyamatosan figyelni kellene az összes olyan oldalt, ahol illegális streamek lehetnek.

Természetesen nem csak a futballt érinti ez a kalózkodás, a zene-, film- és szoftveripar már régóta küzd a kalózkodással. De míg a zenében ott a Spotify, a filmeknél az egyre több  előfizetéses online streamelő szolgáltatás, a fociban elképzelhetetlen, hogy a tévétársaságok lemondjanak a közvetítési jogaikról. Dollármilliárdos üzlet ez, így a közeljövőben nem várható egy Futball-Spotify.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM