Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Jöhet a 360 fokos élő Youtube-közvetítés

2016.02.04. 16:40

A Buzzfeed úgy tudja, hogy a Youtube már tárgyal több kameragyártóval, hogy együtt megteremtsék az élőben közvetíthető 360 fokos videók technikai feltételeit.

2016-ban, amikor minden második techcég a virtuális valóságban akar maradandót alkotni, ez elsőre nem is hangzik olyan nagy dobásnak, pedig egyelőre nem nagyon lehet épkézláb módon megoldani. A legtöbb olyan kamera, amely képes 360 fokos videót előállítani, valójában több külön felvételt rögzít, és ezekből csak a filmezés után fűzi össze a teljes teret lefedő videót. Szerkesztett tartalmaknál ez rendben is van, de ebből nehezen lesz élő közvetítés. Amelyik kamera viszont tudja a valós idejű rögzítést 360 fokban is, az cserébe a képminőség terén kell, hogy kompromisszumokat kössön.

Ezen segíthetne, ha a Youtube meg tudna állapodni a gyártókkal olyan sztenderd specifikációkban, amelyek alapján a videószolgáltató szerverei már el tudnák végezni a számításokat és menet közben összelegózni a darabkákból a 360 fokos videót.

A Youtube nem kommentálta a tárgyalásról szóló híreket, de az biztos, hogy már hónapok óta dolgoznak a 360 fokos videók elterjesztésén, ami az igazi virtuális valóság előszobája lehet a felhasználóknak. Először tavaly hozzáadták a szolgáltatásukhoz a formátum támogatását – fél évvel beelőzve a videók és a VR terén is egyre közvetlenebb riválissá váló Facebookot –, aztán év vége felé Google Cardboardra is megérkeztek a körbejárható videók.