Már csak három és fél lépésre van öntől Kim Kardashian

2016.02.04. 18:06
Besűrűsödött és megint kisebb lett a világ: a legújabb kapcsolathálózati számítások szerint átlagosan már csak három és fél lépésre van egymástól két véletkenszwrűen kiválasztott halandó a Földön. Ennyi ismerősön keresztül tudunk eljutni a Facebookon egy tetszőleges ismeretlenhez, például egy mozambiki halászhoz, egy bolíviai kokainbár-tulajdonoshoz, Lionel Messihez vagy éppen Kim Kardasian kisasszonyhoz.

Ha már a Facebook születésnapját promotálandó kitalálták, hogy „barátságnap” van, a közösségi oldalra kitették egy friss hálózatkutatás eredményét, aminek ugyan a barátságokhoz nem sok köze van, de a virtuális kapcsolatokhoz igen, az eredmény pedig érdekes. A kérdés, hogy hány Facebook-kontakton keresztül vagyunk közvetett kapcsolatban egy vadidegennel, mondjuk egy olyannal, aki a világ másik felén él.

A téma ugye különösen népszerű azóta, hogy az emberiség a globalizációról lamentál, de a konkrét számok értelemszerűen változnak az interakciós sűrűség függvényében.  Karinthy Láncszemek című novellájában még az volt a kihívás, hogy öt lépésen keresztül el lehet-e jutni egy idegenhez, és a kis-világ hipotézis első jelentősebb empirikus vizsgálatánál kiderült, hogy az író elég jól beletrafált: amikor Stanley Milgram megmérte, hogy a tesztalanyok hány emberen keresztül tudnak eljuttatni egy csomagot egy vadidegenhez, az átlageredmény 5,2 volt.

Csak három és fél lépésre van Kim Kardasian
Csak három és fél lépésre van Kim Kardasian
Fotó: Facebook

Azóta viszont történt egy s más: a hálózatkutatás megcsinálta a maga kis tudományos forradalmát, az emberi kapcsolatok félig átköltöztek a virtuális térbe, a felhasználók pedig ezek menedzselgetésével töltik életük nem elhanyagolható részét, és nézegetik például az emberi viszonyaikról szóló kéretlen videókat.

Ahogy egyre többen regisztráltak  a Facebookra, a híres hat lépés távolság egyre kisebb lett.  2008-ban a közösségi oldal felhasználói még átlagosan 5,28 bökésre voltak egymástól, 2011-ben már csak 4,74-re, a most nyilvánosságra hozott legújabb eredmény szerint pedig már csak 3,57- ez a bűvös szám. Messi tehát ugyan az univerzum átlagpolgárának személyesen nem cimborája, de a haverom haverjának van egy haverja, aki már simán lehet az ő Facebook-friendje. Ugyanez áll természetesen a kokainbáróra is.  

Három és fél lépés lépés ami elválaszt
Három és fél lépés lépés ami elválaszt
Fotó: Facebook

 

Ez a 3,57 persze csak az átlag. Ha sok és főleg sokféle, különböző országokban élő, eltérő korú és státuszú ismerősöm van, valószínűleg kevesebb emberen keresztül célba érek. A Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél például 3,17 ez a mérőszám, összességében pedig 2,7 és 4,7 között szór a mutató. Ha érdekli, hogy személyesen mennyire van benne a nagy globális cupákban, a kutatásról beszámoló Facebook-oldalon ezt is megnézheti.

Az sem mellékes, hogy miközben a világ kisebb lett, közben meg is nőtt, hiszen amíg a legutóbbi mérésnél 721 millió Facebook-felhasználót hordott hátán a Föld, most majdnem 1,6 milliárdot — ami persze még mindig nincs negyede a globális össznépességnek. Persze ha Kardashian nagymamája nincs fent, azért csak szól már neki, ha szépen megkérem.

 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM