Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A hekkerek fizetnének érte, hogy feltörhessék az Apple-t

2016.02.11. 07:00

A bankszámlákra hajtó hekkerek általában feltörik a rendszert, hogy hozzáférjenek a pénzhez. Most nem bankszámlákra hajtanak, hanem a világ egyik legértékesebb cégére, és ők fizetnének azért, hogy végre feltörhessék a rendszerüket.

Tudja, mennyit érnek most egy írországi Apple-munkatárs bejelentkezési adatai? Akár húszezer eurót is kaphatnak értük, ha hajlandók eladni. A hekkerek legalábbis szeretnék, hogy valaki eladja nekik, mert nagyon szeretnének betörni az Apple remekül őrzött rendszerébe.

A Business Insidernek név nélkül nyilatkozott az Apple egy korábbi munkatársa. Szerinte meglepődnénk, ha tudnánk, hányan próbálják meg megvesztegetni a cég dolgozóit. A hekkerek gyakran e-mailben ajánlanak több ezer eurót a munkatársak jelszavaiért cserébe; nekik ennyi is elég lenne hozzá, hogy bedugják a lábukat az ajtónyílásba. A forrás szerint az ő Apple ID-jét is meg akarták venni: húszezer eurót fizettek volna érte.

A vesztegetési kísérleteket egy másik Apple-alkalmazott is megerősítette, akit a hekkerek szintén megkerestek. Szerinte általában olyanokat szúrnak ki, akik junior vezetői pozícióba kerültek, vagyis nem az öreg rókákat, és nem a feltörekvő újoncokat szúrják ki.

Azt egyikük sem tudta, hogy a támadók pontosan mire készülhettek. Az Apple rendszeréhez való hozzáférés viszont kincseket érő adatokat jelenthet: szellemi tulajdont, szabadalmakat, cégtitkokat, stratégiai információkat. A nyilatkozó források szerint az Apple nagyon óvatos, ha a cég biztonságáról van szó: megfelelő engedély nélkül még az irodáikba se lehet bejutni.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft