Valér
2 °C
8 °C

A tízujjas gépírás nem feltétlenül gyorsabb

2016.02.12. 06:59

Egy új tanulmány szerint nem garantált, hogy aki tíz ujjal tud gépelni, az gyorsabban fog írni, mint az, aki nem használja az összes ujját. A tanulmányt a finnországi Aalto Egyetemen készítette egy felhasználói felületekkel foglalkozó csoport.

A kutatók szerint nem az számít, hogy ki hány ujját használja, hanem az, hogy milyen gyorsan. A kísérlethez mozgásérzékelő szenzorokat rögzítettek az alanyok ujjaira, és nagy sebességű kamerákkal elemezték ki a gépelési technikájukat.

A rögzített adatok alapján nem a gépeléshez használt ujjak száma határozza meg a gépelési sebességet. Akik tudnak tíz ujjal, vakon gépelni, soha nem mozdítják ki a kezüket a fix pozícióból: a két hüvelykujj a szóközön nyugszik, a két kéz 4-4 ujja pedig az ASDF és a JKLÉ gombokon. Ők mindig ugyanazzal az ujjukkal nyomnak le egy adott billentyűt.

A kísérletben a gépelők sebessége változó volt. Akadt, aki a sajátos technikájával legalább olyan gyorsan gépelt be egy szöveget, mint egy profi gépíró. De ez nem is a sebességről szól. Aki tíz ujjal gépel, annak sosem kell lenéznie a billentyűzetre, ezért mindig látja a beírt szöveget, és azonnal javíthatja az elütéseket. (A profiknak egyébként oda sem kell nézniük: tapintás alapján tudják, hogy mikor ütnek mellé.)