Alfréd
-2 °C
2 °C

Brit tinédzsert gyanúsítanak a CIA-vezér meghekkelésével

2016.02.12. 18:50

Kedden a hatóságok letartóztattak egy 16 éves fiatalt Kelet-Közép-Angliában, mert a gyanú szerint ő az a hekker, aki még tavaly októberben feltörte John Brennan CIA-igazgató emailfiókját, és személyes adatokat hozott nyilvánosságra.

Az októberi támadást egy Cracka művésznevű hekker vállalta magára, aki állítólag egy több fős csapat tagjaként tevékenykedik. Az adatlopáshoz a jelek szerint nem kifinomult technológiát használt, inkább social engineeringről lehetett szó, vagyis arról a módszerről, amikor a hekker a számítógép helyett az emberi természet sebezhetőségeit használja ki, például hiszékeny ügyintézőktől csal ki valamilyen trükkel érzékeny adatokat. Ebben az esetben a Verizon és az AOL munkatársainak az eszén sikerült túljárnia. Ez persze egy hétköznapi felhasználó esetében is aggályos, de az külön aggasztó, hogy az amerikai hírszerzés első embere is ilyen könnyen kompromittálható.

A fiút azóta feltételesen szabadlábra helyezték. A brit rendőrség megerősítette, hogy a fiú júniusig lehet szabadlábon, és hogy háromrendbeli hekkeléssel vádolják, de azt nem kommentálták, hogy valóban a CIA-s ügy miatt tartóztatták-e le. Maga a vádlott az újságíróknak tagadta, hogy ő lenne Cracka. Már ha tagadásnak számít, hogy a Vice újságírójának azt írta:

Nem az vagyok, akinek hisztek ;) ;) ;).

A Brennan emailjeit megszerző hekkerek állhatnak több más neves amerikai tisztviselő meghekkelése mögött is:

  • Szinte biztos, hogy ők támadták meg James Clappert, a Nemzeti Hírszerzés igazgatóját.
  • Meghekkelték John Holdren, Obama elnök tudomány- és technológiaügyi tanácsadójának otthoni telefonját.
  • Lehallgatták Jeh Johnson belbiztonsági miniszter hangüzeneteit.
  • Kirakták az internetre 20 ezer FBI- és 9 ezer belbiztonsági ügynök személyes adatait.