Emma
-2 °C
6 °C

Szelfitilalmat rendeltek el Mumbaiban

2016.02.25. 16:57

Szelfitilalmat hirdettek a helyi hatóságok az indiai Mumbai 16 körzetében, mert a szelfizés Indiában követelt a világon a legtöbb halálos áldozatot – írja az MTI. A tiltást logikusan a turisztikai látványosságok közelében vezették be. Aki megsérti, 1200 rúpiás (5300 forintos) büntetést fizethet.

2014 óta világszerte 49 szelfizés közbeni halálesetet jegyeztek fel, ebből 19 Indiában következett be a San Francsiscó-i Priceonomics adatközpont szerint. A nagyszámú indiai baleset csak részben magyarázható azzal, hogy India a világ második legnépesebb országa 1,25 milliárd lakossal és a világ egyik leggyorsabban növekvő okostelefon-piaca.

Néhány eset a közelmúltból:

  • Néhány napja egy 18 éves diák egy iskolai kiránduláson halt meg, amikor szelfikészítés közben elvesztette az egyensúlyát egy szikla tetején. A vízbe zuhanva nemcsak ő fulladt meg, hanem a barátja is, aki utána ugrott, hogy megmentse őt.
  • A múlt hónapban egy szintén 18 éves nő esett bele és fulladt a tengerbe a népszerű látványosságnak számító mumbai Bandstand erődnél, miközben önmagát fényképezte.
  • 2014 januárjában három egyetemista halt meg, amikor egy közeledő gyorsvonatról és önmagukról akartak fotót készíteni, de a vonat halálra gázolta őket. Ilyen esetek korábban Németországban is történtek, ezért tavaly a német rendőrség is figyelmeztetett a vonatsín-szelfi veszélyeire.

A mumbai rendőrség a kockázatosnak ítélt területeken hirdetett szelfitilalmat, leginkább olyan tengerparti térségekben, ahol nincsenek védőkorlátok. Még azt is megbüntethetik, aki nem készít fotókat, de kimerészkedik a veszélyes tilalmi zónák területéről.