Rafael
19 °C
33 °C

Kína lelőtte a kellemetlenkedő ingatlanmágnás blogját

2016.02.28. 16:41

A kínai hatóságok gond nélkül megszüntették az elnökkel szemben kritikus egykori ingatlanmágnás mikroblog oldalát. Az állami internetes hatóság annyival indokolta meg a cenzúrát, hogy Ren Zhiqiang „illegális üzeneteket tett közzé, amelyeknek rossz hatása volt”.

A BBC szerint arról a posztról lehetett szó főleg, melyben Ren arról írt, hogy az állami médiának az adófizetőket kellene szolgálnia, nem a kommunista pártot. Az előzmény, hogy Hszi Csinping kínai elnök a médiát arra utasította, hogy szorosabban kövesse a pártvonalat.

Ren Zhiqiang egy visszavonult ingatlanfejlesztő 30 millió online követővel. Az állami sajtó azzal vádolta a Weibón lévő blogját, hogy az pártellenes – írja a BBC.

Az internet felhasználóknak a szocialista elvekhez és törvényekhez kell tartaniuk magukat – mondta a kínai internethatóság szóvivője. Kínában a közelmúltban a terrorizmusveszélyre hivatkozva már kiterjesztették az addig is jelentős internetes cenzúrát. Március 10-én lép életbe a mostaninál is szigorúbb szabályozás, ezután a külföldi tulajdonhányaddal rendelkező médiavállalatok csak a pekingi hivatalok előzetes engedélyével tartalomszolgáltathatnak.