Az internetes titkosítás úttörői kapták a Turing-díjat

2016.03.02. 11:58

Whitfield Diffie és Martin E. Hellman programozók kapták az idei 1 millió dollár kápéval járó Turing-díjat: ők fejlesztették ki az internet korában használatos titkosítások első formáját. A brit matematikus, Alan Turingről elnevezett díjat a Google szponzorálja, olyan tudósoknak és mérnököknek adják, akik valamilyen fejlődést hoztak a számítástechnikába.

Diffie és  Hellman  a nyilvános kulcsos titkosítás első leírásáért kapták a díjat, munkájuk még az 1970-es évekre nyílik vissza. A  Diffie–Hellman-kulcscserének nevezett protokoll segítségével titkosított üzeneteket lehet küldeni nyilvános csatornákon. Ez volt az első megoldás, ahol a titkosítást nyilvános és privát kulcsra bízták: a nyilvános kulcs birtokában titkosítani lehet az üzenetet, de csak a privát kulccsal lehet feloldani a titkosítást.

Diffie és Hellman megoldása fontos áttörés volt, ami a mai, interneten használt protokollok alapja lett – ezzel indokolta döntését a díjat kiosztó Association for Computer Machinery. A két kutató megoldás előtt mindkét kulcs kellett a titkos üzenetváltáshoz, most ez úgy lehetséges, hogy a két félnek akár nem is kell találkoznia.  • Tippek
  • Árfolyam