János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mikro-CT szkennerrel még a legkisebb csontváz is vizsgálható

2016.03.07. 16:12

A kőzetbe zárt fosszíliákat nagyon nehéz megvizsgálni, többnyire csak részben láthatóak. Nehéz úgy széttörni a követ a csontok körül, hogy ne sérüljenek meg a csontok is. Egy új technikával azonban megmenthetőek ezek a több millió éves fosszíliák.

A mikro-CT nevű módszerrel úgy tudják megvizsgálni a csontokat, hogy hozzá sem nyúlnak a kövekhez. A Florida Museum of Natural History paleontológusa szerint teljes csontvázak modelljeit is megalkothatják ennek segítségével.

Untitled-1
Fotó: Florida Museum of Natural History Museum

A szkenner a röntgensugarakhoz hasonlóan működik. De nem csak egy képek készít egy oldalról, hanem több ezret minden oldalról. Így egy 3D képet kapnak végeredményként.

A kutatók egy mikron (a méter milliomod része) nagyságú élőlényeket is vizsgálhatnak a mikro-CT-vel. Ilyen apró élőlényeknél nagy segítség egy ilyen eszköz. Az élőlények eddig nem ismert részeit is meg tudják alkotni 3D-ben.

Az oktatásban is nagy szerepe lehet, mert nyomtatóval ki is tudják nyomtatni ezeket a modelleket. Így a tanulók akár kézbe is foghatják a replikákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!