Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Ha a doménvégződések uralnák a világot

2016.03.11. 06:43

A Nominet készített egy térképet, amelynél az országok méreteit az alapján rajzolták meg, hogy hány top-level domént regisztráltak az adott országból. Látható, hogy egyáltalán nem azok az országok a legnagyobbak, amelyeket digitális nagyhatalomnak tartunk.

Az Egyesült Államok például egészen kicsi, Kína, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság azonban egészen nagy. De nem ezek a legérdekesebbek a térképen.

Sokkal érdekesebb a .tk végződés, amely Tokelau csendes-óceáni szigetet jelöli. Ez Új-Zéland területén fekszik és nagyjából 1400 lakosa van. Ennek ellenére több mint 31 millió weboldal regisztrált erre a végződésre.

nominet
Fotó: nominet.uk

Hogy mi ennek az oka? Még 2000-ben egy Joost Zuurbier nevű ember elérte, hogy a .tk-ra végződő doméneket ingyen lehessen igényelni a FreeNom nevű cégen keresztül. Mivel a regisztráció ingyenes, az emberek regisztrálnak, majd soha nem használják többé a domént. Zuurbier szervezete azt találta ki, hogy hirdetéseket helyeznek el ezeken az elhagyott oldalakon, az ebből származó pénz nagy részét pedig Tokelaunak adják. Becslések szerint a sziget GDP-jének hatoda a .tk doménekből származik.

Arra is van magyarázat, hogy az Egyesült Államok miért olyan kicsi. Egyszerűen azért, mert az amerikaiak nem a .us, hanem a .com végződést használják. Egyébként messze ebből van a legtöbb a világon, összesen 123 millió a regisztrált cím.