Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

A Wikileaks megosztotta Hillary Clinton levelezését

2016.03.17. 12:19

A Wikileaks szerda délután megosztotta Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt külügyminiszterként küldött emailjeit, kereshető formában. A leveleket az amerikai információszabadságot biztosító törvény értelmében a kormány köteles volt kiadni, bizonyos nemzetbiztonsági megkötésekkel.

A Wikileaks közleménye szerint a 2010. június 30. és 2014. december 12. között írott levelek összesen 50 547 oldalt tesznek ki. A PDF változat február 29. óta érhető el.

Először tavaly tavasszal érkeztek hírek arról, hogy Clinton külügyminiszterként, több mint négy éven át nem a kormányzati rendszert használta elektronikus levelezésre, hanem egy saját szerveren, saját e-mail címen kommunikált. Ebből a közelmúlt egyik legnagyobb politikai-biztonsági botránya tört ki.

Clinton jogászcsapata azzal érvelt, hogy a magánszerver működtetésére a hatályos törvények lehetőséget biztosítanak ilyen esetben is, a biztonság pedig garantált volt. A kritikusok viszont úgy vélték, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztette az akkori külügyminiszter, amikor nem a központi, védett rendszerben kommunikált.

A történet háttere nem egyszerű , mivel a vádak szerint Clinton több szabályt is megsértett. Egyrészt törölte az üzeneteit – holott a szövetségi törvények értelmében archiválnia kellett volna őket –, másrészt a későbbi vizsgálat szerint titkos, illetve szigorúan titkos minősítésű üzeneteket is küldött és fogadott a magánszerveren. Az is vita tárgya, hogy Clinton mennyire vigyázott a fiókja biztonságára, elvégre az eseménysorozatot is egy hekker közleménye indította el, most pedig kereshető formában turkálhatunk több évnyi levelezésében.