Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

105 percig volt lyuk a Kínai Nagy Tűzfalon

2016.03.29. 08:43

105 percig majdnem ugyanúgy netezhettek a kínaiak, mint mi, európaiak – egy furcsa hiba miatt átmenetileg nem működött az ország internetezői elől a Google szolgáltatásait kitakaró tűzfal.

A szolgáltatáskiesésnek, vagy –bővülésnek, ki hogy nézi, egyszerű oka volt: a Google új szervereket telepített Indiába, Japánba és más délkelet-ázsiai országokba, és az új gépek IP-címe nem került be az Aranypajzs Projektnek is hívott kínai nagy tűzfalba.

Persze a rendszergazdáknak nem kellett sok idő, hogy befoltozzák a lyukakat. Alig másfél órával azután, hogy néhány kínai blogszolgáltatón és az ország közösségi oldalain elkezdett terjedni a hír, hogy működik a Google keresője és a Youtube is, vége is szakadt a nagy szabadságnak, a kínaiak megint csak a kormány által engedélyezett forgalomhoz jutottak hozzá.

Az elszigeteltségnek csak részben a politikai irányítás az oka, a Google mellett a Facebook sem jut sok szóhoz a keleti nagyhatalom internetes forgalmában, annak ellenére sem, hogy a cégek képviselői folyamatosan tárgyalnak a kínaiakkal. A Facebook és a Twitter rövid időre átrágta magát a falon még 2013-ban, de a hatalmas tortának számító kínai piacból még nem sok jutott a netes határokon megállított nyugati IT-cégeknek.