Mesterséges intelligencia mesél a vakoknak

2016.04.05. 09:25

A fotók mindig is kiemelkedő szerepet játszottak a Facebookon, több mint egy évtizede a feltöltött képek száma jelzi legpontosabban a közösségi aktivitást. A látássérült felhasználók azonban teljesen kimaradtak ebből, egészen mostanáig.

A Facebook mától elkezdett automatizáltan leírásokat készíteni a portálra feltöltött képekhez, hogy a vakok és látássérültek is megismerhessék a képeket, és ne csak az alattuk lévő hozzászólásokat tudják elolvasni. Az új funkciót a Facebook öt éve létező szakcsoportja hozta létre, akiknek az a feladatuk, hogy könnyű hozzáférést biztosítsanak mindenkinek. Ők építették bele a Facebook iOS-es kliensébe a betűméret növelését lehetővé tevő funkciót, amit az júzerek 10 százaléka használ.

Az automatikus képleírást gépi tanulásra alkalmas algoritmusok készítik, vagyis olyan szoftveres robotok, amelyek egyre pontosabban megtanulják a feldolgozott képek alapján, hogy mi látható rajtuk. A gyerekcipőben járó technológia egyelőre csak néhány kategóriában működik, például a szállítás és közlekedés, a természet, sport és ételek témáiban.

A megoldás először az iOS-es kliensben, majd Androidon és a weben jelenik meg.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM