Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Repülésre kész a Solar Impulse 2

2016.04.15. 12:00

Készen áll világ körüli útjának folytatására a Solar Impulse 2, a kizárólag napelemekkel működő svájci repülőgép – írja az MTI.

A napelemes repülőgép 2015. március 9-én kezdte meg világkörüli útját Abu Dzabiban, és 18 ezer kilométert tett meg. A kínai Nankingból közvetlenül akart Hawaiira repülni, ám a rossz időjárási feltételek miatt kénytelen volt leszállni a japán Nagojában, ahol majdnem egy hónapig vesztegelt a jó időre várva. Hawaii-on is kénytelen volt megszakítani világ körüli útját, mivel a Csendes-óceán átrepülése során megsérültek a napelemei.

Az elmúlt hetekben a repülőgéppel 13 tesztutat hajtottak végre, hogy ellenőrizzék a hűtőrendszert. Kilenchavi kényszerszünet után Bertrand Piccard és André Borschberg pilóták bejelentették, hogy felszállásra készek, és péntektől várják a megfelelő időjárási körülményeket, hogy továbbrepüljenek Észak-Amerikába. Hawaii-ról több úti cél felé indulhat a Solar Impulse 2, vagy az arizonai Phoenixbe, vagy San Franciscóba, Los Angelesbe, esetleg a kanadai Vancouverbe. Bármelyik állomást válasszák, onnan a keleti part felé repülnek majd, hogy később átkeljenek az Atlanti-óceánon.

A 2,3 tonnás, 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgép felszínét 17 ezer napelem borítja, sebessége elérheti az óránkénti 140 kilométert. Elvileg megszakítás nélkül képes repülni, mert a nappal gyűjtött energia elég az éjszakai repülésre is. A különleges járművet felváltva vezeti André Borschberg és Bertrand Piccard.