A Microsoft vagy a Facebook fizet jobban?

2016.04.19. 09:37

Az Itcafé a legnagyobb amerikai állásportál, a Glassdoor adatai alapján összehasonlította, hogy a Facebook és a Microsoft fizet-e több pénzt az alkalmazottainak ugyanazért a munkáért.

A jól képzett, tapasztalt IT szakembereket világszerte keresik a nagyobb szoftvercégek. Ez a bérszínvonalukon is jól látszik. Az adott szakterületek között viszont nagy a szórás, és az sem mindegy, hogy a fejlesztők melyik vállalathoz igazolnak.

A Glassdoor állásportál közel tíz éve segíti az álláskeresők és a munkaadók egymásra találását, nem pusztán hirdetések megjelentetésével, hanem például a cégek értékelésével, vagy az alkalmazottaktól származó információk alapján kalkulált bérsávok feltüntetésével. 

De ki jár jobban: aki a Facebook, vagy aki a Microsoft csapatához szegődik?

  • Szoftverfejlesztő: egy, a Facebooknak dolgozó, az Egyesült Államokban élő fejlesztő átlagosan 125 ezer dollárt vihet haza évente, vagyis nagyjából 3 millió forintot keres havonta. A Microsoft ezért átlagosan évi 104 ezer dollárt, azaz havi 2,5 millió forintot fizet.
  • Senior szoftvermérnök: a legalább öt év tapasztalattal rendelkező (senior) mérnökök a Facebooknál évi 160 ezer dollárt (havi 3,8 millió forint), a Microsoftnál 141 ezer dollárt, azaz havi 3,4 millió forintot keresnek átlagosan.
  • Termékmenedzsment: a microsoftos termékmenedzserek nem keresnek olyan jól, mint a facebookosok. A Facebooknál az átlagbér évi 147,5 ezer dollár (3,5 millió forint havonta), a Microsoftnál 116 ezer dollár (2,75 millió forint havonta). Ebben még nincsenek benne az egyéb juttatások és bónuszok.
  • Felsővezetés: az igazgatói posztokon nagyjából egyforma bért kapnak az alkalmazottak. Ez átlagosan 200 ezer dollárt jelent évente, vagyis 4,75 millió forintot havonta. Az egyes területek között van némi szórás, és a Microsoftnál lényegesen több az igazgatói szék mint a Facebooknál. Aki tehát felsővezetői pozícióra pályázik, inkább a Microsoftnál próbálkozzon.
  • Órabéres munkák: a Glassdoor adatai alapján a Microsoftnál egy terméktanácsadó évente 33,5 ezer dolláros bevételhez jut, vagyis havonta nagyjából 800 ezer forintot keresnek. Ilyen munkakör a Facebooknál nincs; az órabéresek után a felhasználói tevékenységeket elemző specialisták jönnek, akik 59 ezer dollárt, kábé 1,4 millió forintot kereshetnek havonta.
  • Programozó: az egyszerű programozó a Microsoft csapatában 79,5 ezer dollárt keres évente (1,9 millió forintot havonta). Egy visszajelzés alapján a Facebook 62,5 ezer dollárt fizet ezért, vagyis havi 1,5 millió forintot.

Az Itcafé cikke megjegyzi, hogy az egyes munkakörökhöz kapcsolódó irodák területi elhelyezkedése szintén befolyásolhatja a bérezést (ami természetesen bruttóban, adózás előtt értendő).

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM