Ibolya
17 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Itt a világ legnagyobb sugárhajtóműve

2016.04.19. 13:19

A General Electric mérnökei nemrég végeztek a világ legnagyobb sugárhajtóművének összeszerelésével. A GE9X típusjelű turbóventilátoros gázturbinás hajtómű tesztelését a General Electric a napokban kezdi meg a vállalat tesztüzemében, az ohiói Peeblesben. (Lábjegyzet: ugyancsak ők fejlesztették az első amerikai sugárhajtóművet 1942-ben).

Hogy mekkora hajtóműről van szó? A GE mérnökei ezt egy hasonlattal próbálták érzékeltetni: szerintük Shaquille O'Neil is kényelmesen elférne benne, még akkor is, ha a vállára venné Kobe Bryantet. És hog mit tud? Lássuk:

  • A frontoldali ventilátor átmérője 11 láb (3,35 méter), ami világrekordnak számít.
  • A motor üzemanyag-befecskendező fúvókáit 3d nyomtatóval készítették.
  • Az égésteret és a turbinát könnyűsúlyú, extra hőtűrő képességű anyagokból, úgynevezett kerámia mátrixú kompozitokból (CMC) készítették.
  • A CMC-k akár 2400 Fahrenheit-fokot (1315 Celsius-fokot) is kibírnak.
  • A 16 ventilátorlapát bivalyerős, szénszálas kompozitokból készült.
  • A motor 100 000 font tolóerőt képes kifejteni. (Bár ez is tisztességes teljesítmény, ez nem világrekord a repülőgép-hajtóművek között: a korábbi modell, a GE90-115B 127 500 font tolóerőt préselt ki magából. Csak a kontraszt kedvéért: egy űrsikló fő hajtóműve 375 000 font tolóerőt fejt ki.)

És így néz ki, ha beindítják:

Ez volt az első alkalom, hogy az összeszerelt motort beindították, de az egyes alkotóelemek tesztelését már évek óta végzik, és a kész motort is hónapokon át tartó tesztelésnek vetik alá. A végleges modellt a Boeing 777X sugárhajtású gépekhez fogják használni.