Mi legyen a meghalt felhasználók profiljaival?

2016.04.19. 07:18

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult, hogy törvény szabályozza a halottak interneten lévő személyes adatait, írja a Magyar Hírlap.

Jelenleg rendezetlen a jogi sorsa azoknak az interneten lévő személyes adatoknak, melyek tulajdonosai meghaltak. Bár van olyan portál, amely már lehetőséget nyújt a hozzátartozóknak arra, hogy kérhessék a profil törlését olyan személy esetében, aki nem képes fenntartani fiókját, összességében sok közösségi oldalon megoldatlan a probléma.

A meghalt felhasználóval kapcsolatban az internetes szolgáltatásokhoz regisztrált felhasználói fiókokban kezelt személyes adatok törlésének lehetőségére jelenleg nincs törvényi jogalap, így ennek az opciónak a biztosítása egyelőre a szolgáltatóra van bízva.

Ezért a NAIH szerint szükség lenne egy olyan jogalap megteremtésére, amely az érintett hozzájárulásán alapuló adatkezeléseknél az elhunyt adatalannyal kapcsolatban kezelt információk megsemmisítésére, törlésére irányuló felhívás jogával ruházná fel a hozzátartozókat.

Ez a jogosultság azonban nem foglalná magában a meghalt felhasználó felhasználói profiljához és így az abban tárolt magántitkokhoz (például: privát levelezések) való utólagos hozzáférés jogát. Ideális esetben e jogukat a hozzátartozók kizárólag a hozzátartozói/örökösi minőség, illetve az érintett halálának hitelt érdemlő igazolása mellett gyakorolhatnák, írja a lap.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport