Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hegyet építenének, hogy több eső essen

000 Nic6492527
2016.05.06. 14:51

Egészen elképesztő tervvel álltak elő az Egyesült Arab Emirátusokban, hogy csökkentség a szárazságot a régióban. Persze ha azt nézzük, hogy a tengert már teledobálták mesterséges szigetekkel, és a világ legmagasabb épülete is náluk található, nincs abban semmi meglepő, hogy 

egy egész hegyet fel akarnak építeni.

Azt már az általános iskolában megtanulta mindenki, hogy a hegyek segítik a csapadékképződést, az viszont már egyetemi kutatások tárgya, hogy vajon mi lenne a kimondottan esőcsinálásra tervezett földrajzi formáció (ha egyáltalán nevezhetjük annak) ideális magassága.

A munkát Roelof Bruintjes vezeti, az Egyesült Államok Nemzeti Légkörkutató Központjának (NCAR) munkatársa. Első lépésként nyárra elkészítenek egy jelentést az ideális esőgyártó hegyről.

A kőolajkitermelésben meggazdagodott Egyesült Arab Emirátusban csupán 5,7 milliméter a havi átlagcsapadék. De van ott más probléma is:

bődületesen sok vizet pazarolnak el.

Az Egyesült Arab Emírségek lakosai fejenként 250-550 liter vizet használnak el naponta, szemben a nemzetközi 170-300 literes átlaggal. Eközben az energiahasználatuk is az egeket veri, napi 20-30 kilowattórával, miközben a világátlag 15 kWh. Könnyen lehet, hogy a vízhiányt inkább ebből az irányból lenne érdemes megközelíteni, nem egy újabb megalomán (és rendkívül energiaigényes) építkezéssel. 

(Borítókép: Dubaj látképe. Fotó: Rene Slama / AFP)