Hegyet építenének, hogy több eső essen

000 Nic6492527
2016.05.06. 14:51

Egészen elképesztő tervvel álltak elő az Egyesült Arab Emirátusokban, hogy csökkentség a szárazságot a régióban. Persze ha azt nézzük, hogy a tengert már teledobálták mesterséges szigetekkel, és a világ legmagasabb épülete is náluk található, nincs abban semmi meglepő, hogy 

egy egész hegyet fel akarnak építeni.

Azt már az általános iskolában megtanulta mindenki, hogy a hegyek segítik a csapadékképződést, az viszont már egyetemi kutatások tárgya, hogy vajon mi lenne a kimondottan esőcsinálásra tervezett földrajzi formáció (ha egyáltalán nevezhetjük annak) ideális magassága.

A munkát Roelof Bruintjes vezeti, az Egyesült Államok Nemzeti Légkörkutató Központjának (NCAR) munkatársa. Első lépésként nyárra elkészítenek egy jelentést az ideális esőgyártó hegyről.

A kőolajkitermelésben meggazdagodott Egyesült Arab Emirátusban csupán 5,7 milliméter a havi átlagcsapadék. De van ott más probléma is:

bődületesen sok vizet pazarolnak el.

Az Egyesült Arab Emírségek lakosai fejenként 250-550 liter vizet használnak el naponta, szemben a nemzetközi 170-300 literes átlaggal. Eközben az energiahasználatuk is az egeket veri, napi 20-30 kilowattórával, miközben a világátlag 15 kWh. Könnyen lehet, hogy a vízhiányt inkább ebből az irányból lenne érdemes megközelíteni, nem egy újabb megalomán (és rendkívül energiaigényes) építkezéssel. 

(Borítókép: Dubaj látképe. Fotó: Rene Slama / AFP)  • Hírek
  • Támogatások