Emma
5 °C
10 °C

A Facebook a politikai elfogultság ellen küzd

2016.05.24. 09:26

A Facebook módosítja a céges irányvonalat: változtatnak azon, hogy a felhasználók mit fognak látni a Trending (felkapott) témakörök között. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mostantól az algoritmus nem egy külső honlapokból összeállított lista alapján dönti el, hogy egy téma mennyire fontos vagy érdekes.

A döntést azután hozták meg, hogy sokan politikai elfogultsággal vádolták a közösségi oldalt. A Gizmodo több riportot is készített a témáról, azt állítva, hogy a Facebook hírszerkesztői szándékosan nem válogatnak be konzervatív hírforrásokat a felkapott témák szekciójába – ez a hírfolyamtól jobbra található.

Bár a vállalatnál végzett belső vizsgálat nem talált arra utaló jeleket, hogy az algoritmus egyoldalúan szortírozná a találatokat, a Facebook nem zárja ki a lehetőséget, hogy egyes kurátorok munkája torzíthatott a találati arányon, vagy hogy elszigetelt, de helytelen lépéseket tettek. Ezért úgy döntöttek, hogy kizárják az emberi hiba lehetőségét.

A Facebook az alábbi változásokat hajtja végre:

  • Frissítik a céges iránymutatásokat (guidelines), és továbbképzést írtak elő az illetékeseknek, hogy a tartalmi döntéseiket ne befolyásolják politikai vagy ideológiai megfontolások.
  • A felülvizsgálatot végző csoportot további ellenőrzésnek vetik alá; ez nagy léptékű eljárásokat jelent a cégen belül.
  • A Súgót (Help Center) további információkkal bővítik, így pontosabb képet kapunk a felkapott témák működéséről.
  • Megszüntetik a külső hírforrásoktól való függőséget; nem ezek alapján fogják eldönteni, hogy mik a pörgős témák. Vagyis nem fognak átvenni hírügynökségi toplistákat, bojkottálják a Media 1K listáját és az RSS feedeket.

Fontos: a változtatások a hírfolyamban megjelenő tartalmakat nem befolyásolják, csak a felkapott témák összeállításán változtatnak.