Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

3D-ben lát a Lenovo új telefonja

2016.06.09. 20:48 Módosítva: 2016.06.09. 20:53

A Lenovo San Fransiscóban, saját rendezvényén, a TechWorldön bemutatta a  világ első Tango-képes telefonját, a Phab2prót. A Google-lel közös Tango Projekt lényege az volt, hogy megalkossanak egy olyan okoseszközt, ami beltérben is képes tájékozódni, tudja hol van, megérti a körülötte lévő háromdimenziós teret. Bár a ma elérhető okostelefonok mindig velünk vannak, a GPS-technológia erre nem elég jó: beltérben nem működik, és az utcán is néha elég pontatlan. Márpedig életünk jó részét különböző zárt terekben éljük, ahol semmire nem megyünk a GPS-szel.

Ezen akart változtatni a Google és a Lenovo. Emellett a cél az volt, hogy a mindennapi életben használható technológiát alkossanak, ami gyorsan elterjed. A most bemutatott telefonnak az ára alapján minden esélye megvan erre: mindössze 499 dollár, azaz 137 ezer forint. Összehasonlításképpen: a 16 gigás Iphone 6 169 ezer forint.

Az Phab2pro hardveres képességei:

  • 6,4 hüvelykes kijelző - ez hatalmas, már péklapátnak is XXL, de a Lenovo szerint 70 százalékban olyan dolgokra használjuk a telefont, amihez jobb a nagyobb kijelző, például olvasásra, filmezésre, internetezésre;
  • 4 kamera - nem fotózáshoz, ezek egy része már a háromdimenziós térképezéshez kell:
  • 16 megapixeles kamera hátul, 8 megapixeles elől;
  • egy mélységet érzékelő kamera és egy mozgásérzékelő kamera (ezek mind hátra kerültek, a mozgásérzékelő alulra, a mélységérzékelő középre, gyakorlatilag emiatt kellett a hatalmas kijelző is). 
  • Emellett minőségi hangot is kapott: Dolby Atmos technológiával szerelték fel, azaz 3D-ben tudja leképezni a hangokat, szoftveresen, akár egy fülessel is. Rögzíteni szintén így, Dolby 5.1-es technológiával tud;
  • Erős, 4050 milliamperórás aksi került bele, a Lenovo szerint ezzel egész nap kibírja a telefon, de ezt majd azért meglátjuk az első tesztek után.
  • A processzort a Qualcomm adja, a cég már eddig is együttműködött a Google-lel a projektben.

Arról nem volt szó, hogy a dátum az egész világra, esetleg csak az USA-ra vonatkozik, de azt ígérték, hogy a telefon már 2017 szeptemberétől kapható lesz - igaz, januárban még azt ígérték, nyáron jön, de ezek szerint ez csak a nyilvános bemutatóra vonatkozott.

Mire jó egy 3D-ben látó telefon?

A Tango-projekten dolgozó Google-mérnökök szerint saját kis virtuális világot lehet vele kialakítani a meglévő, valós térre alapozva - ezt be is mutatták, könnyen lehet például dinoszauruszokat pakolni az asztalra, vagy éppen dominózni.

Mérni is lehet vele, nem kell többé centiért nyúlni: magasságot, szélességet és mélységet is lát.

Mi az a Project Tango?

A Google és a Lenovo már januárban bejelentette, hogy még nyáron jön az első olyan okostelefon, amely a Project Tango technológiájával lesz felszerelve, azaz 3d-ben fel tudja térképezni környezetét, és erre mindenféle háromdimenziós szolgáltatást épít.

Három éve dolgoztak ezen, de a Phab 2 Próig csak egy referenciatablet létezett, valódi piacképes terméket még nem.

A Lenovo összerakta a moduláris telefont is

A Lenovo moduláris telefonjai a Moto Z termékcsaládba tartoznak (a Lenovo 2014 januárjában vette meg a Motorola Mobilityt a Google-től), amely most egy alapmodellből és egy megerősített Moto Z Force modellből áll, ez utóbbi ütésálló, nehezen törhető. A Motomodsnak elnevezett platform nagyon hasonlít a Google Project Arára, melynek célja szintén moduláris telefon összerakása, nekik azonban eddig nem sikerült bemutatni működőt telefont. A Lenovónak most igen, az ígéretek szerint szeptembertől lesz kapható.

Az alap Z modell 5,5 hüvelykes és quad HD AMOLED kijelzőt kapott, Qualcomm Snapdragon 820 processzorral. Van benne 4GB RAM, választható 32 vagy 64 gigabájtos belső tárhely, ami bővíthető SD-kártyával is. A kamerája 13 megapixeles, optikai képstabilizátorral, és van még a mobilon ujjlenyomat-olvasó is. Az akku 2600 milliamperes, ha nem raknak rá semmilyen külső kiegészítőt (modot), és ilyenkor csupán 5,2 milliméter vastag.

A Force modellnek már 21 megapixeles a kamerája, 3500 milliamperórás az akkuja, és 7 milliméter vastag.

A Lenovo úgy oldotta meg a modularitást, hogy az alkatrészek cseréjéhez ne kelljen kikapcsolni a mobilt, hiszen éppen ezen csúszott el az LG hasonló próbálkozása, a szintén moduláris G5. A Moto Z-hez kapható modok négy erős mágnessel kapcsolódnak a hátlaphoz, és apró tüskék segítségével kommunikálnak a készülék operációs rendszerével. Lesz felszerelhető gyorstöltő, amivel elvileg 20 perc alatt végez a feladattal, de lehet rá rakni plusz aksit is, hogy akár 22 órát is kibírjon a készülék. A JBL is gyártott már egy hangszórót a Moto Z-hez, és projektorral is kiegészíthető a mobil.

A kínai gyártó azt ígéri, hogy a később megjelenő Moto Z modellek teljesen kompatibilisek lesznek a mostani perifériákkal, modokkal, tehát nem kell majd azokat lecserélni. Az utánpótlásról is gondoskodik: egymillió dollárt tett félre egy fejlesztői versenyre, és ezzel a legjobb mod megvalósítását fogja támogatni.