Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Tanácstalanok a britek a Google szerint

2016.06.24. 16:20

A Google keresési trendjeit mindig érdemes figyelni, ha valamilyen fontos dolog történik a világban, mert sokat elárulnak arról, mi érdekli igazán az embereket az adott eseménnyel kapcsolatban. Nincs ez másként a Brexittel, vagyis Nagy-Britannia EU-s kilépésével kapcsolatban sem.

Két órával az urnazárás után például 250 százalékkal megnőtt azoknak a száma, akik arra voltak kíváncsiak: „Mi történik, ha kilépünk az Európai Unióból?” Ez arra utal, hogy sokan nem igazán voltak képben, miről is kellett szavazniuk, vagy legalábbis nem tartották realisztikusnak, hogy a kilépés forgatókönyvével érdemben foglalkozni kelljen. Vannak, akik már előrébb járnak egy lépéssel: nagyon megnőtt a Nagy-Britanniához tartozó – és fölényesen a bennmaradást támogató – északírek érdeklődése az írországi útlevél iránt.

Beszédes az is, hogy mekkorát ugrottak a szavazás hajrájában a bevándorlókkal kapcsolatos keresések az országban:

Az eredmények hivatalos bejelentése óta a legtöbben arra kíváncsiak: „Mit jelent kilépni az EU-ból?” És vajon mi a második legnépszerűbb kérdés fél nappal azután, hogy Nagy-Britannia az EU-kilépés mellett szavazott? Az, hogy „mi az az EU?”.

Szintén egyre népszerűbbek az éjféli urnazárás óta azok a keresések, amelyek az 50. cikkellyel, vagyis a lisszaboni szerződésnek azzal a részével kapcsolatosak, amelyik az EU-ból való kilépésről szól. Ez a téma a cikk írásakor épp 900 százalékos népszerűségnövekedést produkált:

A „miért hagytuk el az EU-t?” is egyre több embert érdekel az országban:

Az alábbi hibaüzenetet pedig ugyan én kaptam, de akár a briteknek is szólhatna:

kvotakimerites