A Google és Facebook automatikusan blokkolja a szélsőségesek videóit

2016.06.27. 10:46

Néhány nagyobb internetes cég halkan elkezdte leszedni a szélsőségesek videóit, állítják belső információkkal rendelkező források. Elég nagy lépés ez afelé, hogy töröljék a szélsőségesek propagandáját az oldalakról. Ráadásul a világ több országából is nagy a nyomás feléjük, hogy töröljék az ilyen tartalmakat.

A YouTube és a Facebook állítólag olyan rendszereket fejlesztenek, amelyek gyorsan letiltják az Iszlám állam által feltett videókat és más hasonló tartalmakat. Ugyanazt a technológiát használják erre, amellyel a szerzői joggal védett videókat tiltják le a szolgáltatók. Vagyis automatikusan is le tudják tiltani az adott videót, ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy az nem megfelelő.

A rendszer meglétét a cégek nem erősítették meg. Az sem világos, hogy mennyi az automatizmus és mennyi a manuális tiltás az ilyen videóknál. Április végén a YouTube, a Twitter, a Facebook és a CloudFare megbeszélést tartott, hogy megbeszéljék, milyen lehetőségeik vannak.

Kényes témáról van szó, teljesen más mint a jogvédett tartalom vagy a gyerekpornográfia. Ezek egyértelműen illegálisak. A szélsőséges tartalomnál azonban minden cég máshol húzza meg a határt. A legtöbben eddig a felhasználók visszajelzéseire alapoztak, ha sokan szélsőségesnek jelöltek egy tartalmat, letiltották azt. De látható, hogy más módszerekre is szükség van, ki kell hagyni az emberi tényezőt és automatizmusokat kell beépíteni a rendszerekbe.

Ezeket az automatizmusokat azonban nem hozzák nyilvánosságra. Részben azért, nehogy  a terroristák megtanulják kijátszani ezeket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM