A Google mesterséges intelligenciája szembetegségeket keres

2016.07.07. 18:44

A szembetegségek tüneteit keresi a DeepMind nevű mesterséges intelligenciájával a Google technológiai óriáscég egy brit klinikán. Az önálló tanulásra képes program, mely elsőként volt képes az embert legyőzni a go stratégiai játékban, most a brit Moorfields szemklinikán segít azonosítani a szembetegségek jeleit: körülbelül egymillió anonim felvételt bocsátanak a gép rendelkezésére.

A felvételek kiértékelése jelenleg az orvosok feladata, ami igen időigényes munka, és amire eddig egyetlen számítógép sem volt alkalmas – közölte a Google. A kutatási program megmutatja, hogy az önálló tanulásra képes program bevethető-e diagnózis felállításához.

A Google közleménye szerint lehetetlen lesz az anonim felvételek alapján az egyes pácienseket azonosítani, de a betegek meg is tilthatják, hogy adataikat kutatási célokra használják fel. A Google körülbelül két és fél éve vásárolta meg a brit DeepMind céget médiahírek szerint mintegy 500 millió dollárért (142 milliárd forint).

A mesterséges intelligenciának márciusban sikerült legyőznie a kínai gó stratégiai játékban a világ egyik legjobbját. Ezt a játékot addig túl bonyolultnak tartották a számítógépes programok számára. Kreativitásával a DeepMind a szakértőket is meglepte.

Az önállóan tanuló programnak nagy jövőt jósolnak az orvostudományban, mert képes mintázatot felismerni, így segíthet diagnózist felállítani.  • Tippek
  • Betét