16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Ha egy hangfal utasítja a telefonját, annak is szót fogad

2016.07.08. 14:16

Amerikai kutatók elképesztő dologgal rukkoltak elő: ha lejátszanak egy Youtube-videót, amiben elhangzik az okostelefonokat irányító valamilyen parancs, és aktiválva van hangfelismerés Androidon vagy Ios-es eszközökön a Siri, akkor a telefon végrehajtja a parancsot.

A több amerikai egyetem kutatóiból összeállt kutatócsoport tanulmányt írt a témában [PDF], és videót is készítettek a funkció kihasználásáról:

A gépi hang a telefontó elég messze ki mondja, hogy „Ok, Google”, és aktiválódik a Google Now, a következő paranccsal pedig megnyitnak egy weblapot. Ez pedig akár olyan weblap is lehet, amelyikre rosszindulatú kódot raktak, és vírust telepít a telefonra. A tesztben az XKCD.com képregényoldalt nyitották meg.

A kutatók szerint a hangot könnyen el lehet torzítani, és háttérzaj is pakolható hozzá, akkor is aktiválódik a telefon, az emberek viszont nehezen veszik észre, hogy éppen eltérítik az eszközüket. Mondjuk a videó azért nem annyira meggyőző, eléggé jól hallható a parancs úgy is, hogy szól valami a háttérben. 

Aki ki akarja próbálni saját telefonján a hekkelést, itt talál mintákat.  • Tippek
  • Bankszámla