Nemsokára kapható lesz a legfejlettebb robotkéz

2016.07.11. 20:56

A Segway megalkotója, Dean Kamen a DARPA pénzügyi támogatásával megalkotta az egyik legfejlettebb műkart. Kamen és kollégái majdnem egy évtizedig dolgoztak rajta, két évvel ezelőtt kapták meg az amerikai egészségügyi hatóságok engedélyét. A Luke nevű eszközt még idén piacra szeretnék dobni

kez
Fotó: DARPA

A műkar a Luke nevet Luke Skywalkertől az eredeti Star Wars trilógia főhőséről kapta, akinek szintén műkeze volt, miután kezét elvesztette a Darth Vader elleni párbajban. A műkezet elektródákkal csatolják a karra, így annak izmai mozgatják a kézfejet.

Amikor a használó megfeszíti izmait, a kéz is változtatja pozícióját, így sokkal intuitívabb használni, mint a legtöbb művégtagot, amelyeket általában gombokkal, vagy manuálisan kell irányítani.

Olyan megoldás is lehetséges, hogy az irányítást a használó cipőjébe teszik. A Luke kéz rugalmasabb és összetettebb mozgásokra is képes, a felhasználó például a feje fölé is tudja emelni, vagy akár a háta mögé tudja nyújtani a kezét. A kézbe négy különböző motort tettek, így akár kisebb tárgyakat is megfoghatnak vele vagy egy pohár vizet is a szájukhoz emelhetnek használói.

A technológiának azonban ára van. A hivatalos árat még nem mondták meg, de valószínűleg több tízezer dollárba kerül majd. Iparági becslések szerint nem elképzelhetetlen a százezer dolláros ár sem.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla