Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Nem működött a terrorriasztó app Nizzában

2016.07.15. 15:24

Három órával a támadás után érkeztek a mobilra az értesítések a kifejezetten erre a célra fejlesztett alkalmazásra. Kritikusok szerint ez elfogadhatatlan és magának az alkalmazás létének szükségességét kérdőjelezi meg.

A francia kormány egy hónapja mutatta be a SAIP (Système d’alerte et d’information des populations) nevű alkalmazást, amelynek lényege, hogy terrortámadás idején azonnal értesíti a felhasználót, hogy hol és mi történt. Az alkalmazást az Európa Bajnokságra időzítve készítették el.

Az alkalmazásnak a támadás kezdetétől számított 15 percen belül jeleznie kell. Illetve kellett volna, mert ez a tegnapi nizzai támadás után nem sikerült. A felhasználók screenshotjaiból kiderült, hogy az első értesítések hajnali fél kettőkor futottak be, majdnem három órával a támadás kezdete után.

Összehasonlításként a Facebook biztonsági bejelentkezés funkcióját hozzák fel, amelyet alig szinte azonnal aktivált a közösségi oldal. A francia politikusok is arra biztatták a környéket lévőket, hogy inkább ezt használják, ha már a hivatalos francia alkalmazás nem működött.

Még nem világos, mi okozhatta a tegnapi késedelmet. De szakértők már korábban figyelmeztettek arra, hogyha túlterheltek a mobilhálózatok, akadhatnak ilyen problémák.