Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kártya nélkül raboltak ki hekkerek ATM-eket

2016.07.16. 21:35

A Taiwan's First Bank több tucat automatáját fosztották ki hekkerek vasárnap a CNN jelentése szerint. A tettesek maszkot viseltek, és nem is használtak bankkártyát a biztonsági kamerák felvételei szerint, hanem egy okostelefonnal csatlakoztak rá valahogy az ATM rendszerére, és utasították, hogy adjon ki készpénzt. A zsákmányt (összesen kb kétmillió dollárnak, vagyis 570 millió forintnak megfelelő helyi pénzt) egyszerűen hátizsákokba tömték. Egy automata kifosztása mindössze néhány percet vett igénybe.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogyan sikerült mindezt megoldaniuk a hekkereknek, mindenesetre a bank rendszerében három különböző vírust is találtak. Az összes megtámadott automatát a német Wincor Nixdorf cég gyártotta, akik el is ismerték a támadást, de azt állítják, hogy nem az ATM-eken keresztül jutott a rosszindulatú kód a rendszerbe. Az érintett bank és még néhány másik tajvani pénzintézet is azt közölte, hogy átmenetileg felfüggeszti a készpénzautomatái működését.

A nyomozók a hekkercsoportot orosz és kelet-európai hátterűnek sejtik.

Az utóbbi hónapokban ez már a sokadik eset, hogy hekkerek rabolnak ki bankautomatákat, a jelenség hátteréről itt írtunk bővebben.