Szilvia
5 °C
16 °C

Elindult a világ első élő 8K tévéadása

2016.08.02. 19:57

Japánban az riói olimpia idején tesztelik a tévézés jövőjét jelentő 8K felbontású élő adást, az NHK tévécsatorna műholdról sugározza a tévékre a 7680×4320 pixel felbontású jelet. Ezt elég kevesen tudják élvezni, mert a 8K felbontású tévék nagyjából annyiba kerülnek, mint egy családi ház, és a hang is 22.2 csatornás, tehát spéci hangrendszer nélkül a töredékét sem kapjuk meg a szolgáltatásnak.

A felvételek elkészítéséhez is drága kamerák kellenek, és – a képfrissítési frekvenciától függően – a műholdas kapcsolatnak és a kábelezésnek stablian kell hoznia az 50-200 megabit per másodperces átviteli sebességet.

A full hd felbontásánál 16-szor nagyobb a 8K
A full hd felbontásánál 16-szor nagyobb a 8K

Persze ez a 8K felbontású műsor még mindig csak egy teszt, és ennek keretében, mivel kevés a 8K tévé, Oszakában és Tokióban felállítottak két mozit, ahol látható a műholdas közvetítés.

Az NHK elég régóta kísérletezik a 8K szabvánnyal:

  • 2005-ben élő 8K adást közvetítettek üvegszálon
  • 2008-ban szabványosították a 22.2-es hangrendszert
  • 2010-re elkészült egy 8K kamera
  • 2011-ben a hozzá passzoló 85 colos tévé
  • 2012-ben pedig felvételeket készítettek a londoni olimpián.

Az a cél, hogy a 2020-ben megrendezésre kerülő tokiói olimpián már az egész rendszer működjön. Addigra talán a tévék is megfizethetők lesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?