Ilona
17 °C
32 °C

Önjáró autókat tesztelnek Szingapúrban

2016.08.03. 10:33

A világ egyik legnagyobb autóipari vállalata, az alkatrészeket és technológiákat előállító Delphi Automotive egy konzorcium létrehozását tervezi, hogy Szingapúrban egy, az Uberhez hasonló megosztásos szolgáltatás részeként hat járművel teszteljenek egy autonóm közlekedést biztosító technológiát a városi forgalomban – írja az IT Café.

Rövidebben: önvezető iránytaxikat fejlesztenek.

Szingapúr nem ismeretlen terület a Delphi számára, kutatási-fejlesztési központjuk és gyáruk is van itt. A projekttel a Delphi elsősorban az autonóm technológiáját szeretné tökéletesíteni, de az eredményeket felhasználják a már létező ütközéselhárító technológiájuk továbbfejlesztésére is.

A szolgáltatás jövőre indul. Eleinte biztonsági okokból sofőrök is lesznek az autókban, hogy korrigálják az esetleges hibákat. A vezető nélküli próbautak csak a sikeres tesztek után kezdődnének. A nagy forgalmú Szingapúr elég kemény tesztpálya lesz az önvezető autóknak.

A hattagú konzorciumot a Delphi tagjai fogják vezetni, de a partnerek nevét nem közölték, mert még zajlanak a tárgyalások. Egy hasonló tesztben tavaly Audi SQ5-ösöket használtak, de Szingapúrban egy másik típust is felszerelnek kamerákkal, radarral és lidarral. A Delphi vezetője csak annyit árult el, hogy most egy öt- vagy hatüléses elektromos autót választanak. 

A szolgáltatást okostelefonnal lehet majd megrendelni. A tervek szerint három fix útvonalat lehet majd választani; az autókkal gyorsan elérhetők a tömegközlekedési csomópontok. A megadott, különösen nagy felbontású képes térképpel lefedett útvonalak néhány kilométeresek, az utasok ezen belül bárhol kiszállhatnak. Amikor elérnek a sofőr nélküli tesztekhez, akkor életbe lép egy olyan funkció, melynek hatására minden hiba esetén lehúzódik az autó.