Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az EU-ban kinyírják a 3D nyomtatást

2016.08.08. 16:59

A 3D nyomtatás népszerűségét csökkentheti egy nemrég hatályba lépett uniós szabályozás, ami miatt jogsértő lesz a levédett bútorokat vagy azok alkatrészeit házilag kinyomtatni.    

Charles és Ray Eames világhírű amerikai dizájnerek pompás bútorokat terveztek, nagy hatásuk volt a modern építészetre és bútoriparra. A házaspár egy ideje nem tud felmutatni semmi újat, mert sajnos több mint három évtizede elhunytak, de az uniós protekcionizmusnak köszönhetően így is bődületesen sok pénzt termelhetnek.

Az Európai Unió - az éppen távozni készülő britek sürgetésére - megváltoztatta a bútorokra vonatkozó jogi védelmet. Korábban a termék piacra dobását követő 25 évben volt érvényes a dizájnoltalom, ehelyett a szerzői jog lép hatályba, és nyújt védelmet a jogtulajdonos halálát követő kerek 70 éven át.

letöltés (1)
Fotó: famous-design

Így az 1978-ban elhunyt Charles Eames világhírű karosszékének 150 ezer forintos másolatai eltűnnek az európai boltokból, és jövő év januárjától egészen 2048-ig csak a 2,4 millió forintos licencelt változat lesz kapható. Erős túlzás azt állítani, hogy a több milliós példányok eredetibbek, mint az olcsóbb, licenc nélküli verziók, hiszen a tervező biztosan nem vesz részt a gyártásban 70 évvel a halála. Ha az átlagéletkorral és az alkotói pálya 35-45 éves korra tehető csúcsával számolunk, akkor a bútorok legalább évszázados védelmet fognak élvezni, minden további dizájneri tevékenység nélkül.

Persze egy aláírt licencszerződésekkel a hátunk mögött nyilvánvalóan sokkal kényelmesebb egy menő dizájnszék, mint ha csak egy vásárlást visszaigazoló emailt tudunk felmutatni az Alibabától.

Az EU elvileg a kínai másolatok ellen akart védekezni, mert Ázsiában hatalmas üzemek álltak rá az európai dizájnbútorok gyártására. Azzal viszont, hogy a szerzői jog alá kerülnek a bútorok, a személyes másolatok otthoni elkészítése, dolgozzunk akár vésővel vagy modern 3D nyomtatóval, ugyanúgy illegális tevékenységgé válik.