Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedd este tartsa vissza a lélegzetét harminc másodpercig!

2016.08.15. 11:24

A Facebook tele van őrült eseményekkel és meghívókkal. De vannak köztük néha igazán fontos megmozdulások is, amelyek akár a földtörténet nagy eseményeire hívják fel a figyelmet. Mint például ez, amin az egyik legnagyobb kihalási eseményre emlékezhetnek a résztvevők. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy kedden, augusztus 16-án 18:00-kor harminc másodpercig visszatartja a lélegzetét (kicsit zavaros lehet a Facebook-esemény időpontkiírása, de a szervezők szerint mindenkinek helyi idő szerint 18:00-kor kell benntartani a levegőt).

Ezzel a nagy oxigenizációs esemény áldozataira emlékezhet – ők pedig nem voltak kevesen. Nagyjából 2,4 milliárd évvel ezelőtt, a paleoproterozoikum földtörténeti időben drasztikusan megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma. Valamivel előtte, úgy 2,8-2,5 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg azok az élőlények, amelyeknek az oxigén nem mérgező melléktermék volt. Ez egy olyan kritikus időszak volt, amikor a fotoszintézisből származó oxigén elkezdett felhalmozódni a légkörben. Ekkor került elegendő mennyiségű oxigén a levegőbe és teret engedett az élet elterjedésének – ezzel egyidőben azonban kipusztította azokat az élőlényeket, amelyek nem tudtak alkalmazkodni a helyzethez, ez lehetett minden idők egyik legnagyobb kihalási eseménye.

Na, erre emlékezhetnek holnap délután. Egyébként az oxigén rendszáma 8, atomtömege 16, és az esemény a nyolcadik hónap 16. napján lesz. Véletlen? Aligha!