Kedd este tartsa vissza a lélegzetét harminc másodpercig!

2016.08.15. 11:24

A Facebook tele van őrült eseményekkel és meghívókkal. De vannak köztük néha igazán fontos megmozdulások is, amelyek akár a földtörténet nagy eseményeire hívják fel a figyelmet. Mint például ez, amin az egyik legnagyobb kihalási eseményre emlékezhetnek a résztvevők. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy kedden, augusztus 16-án 18:00-kor harminc másodpercig visszatartja a lélegzetét (kicsit zavaros lehet a Facebook-esemény időpontkiírása, de a szervezők szerint mindenkinek helyi idő szerint 18:00-kor kell benntartani a levegőt).

Ezzel a nagy oxigenizációs esemény áldozataira emlékezhet – ők pedig nem voltak kevesen. Nagyjából 2,4 milliárd évvel ezelőtt, a paleoproterozoikum földtörténeti időben drasztikusan megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma. Valamivel előtte, úgy 2,8-2,5 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg azok az élőlények, amelyeknek az oxigén nem mérgező melléktermék volt. Ez egy olyan kritikus időszak volt, amikor a fotoszintézisből származó oxigén elkezdett felhalmozódni a légkörben. Ekkor került elegendő mennyiségű oxigén a levegőbe és teret engedett az élet elterjedésének – ezzel egyidőben azonban kipusztította azokat az élőlényeket, amelyek nem tudtak alkalmazkodni a helyzethez, ez lehetett minden idők egyik legnagyobb kihalási eseménye.

Na, erre emlékezhetnek holnap délután. Egyébként az oxigén rendszáma 8, atomtömege 16, és az esemény a nyolcadik hónap 16. napján lesz. Véletlen? Aligha!

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM