Rafael
17 °C
32 °C

Kecskeként ugrál a robotláb

2016.08.18. 17:51

Ahogy a robotok elhagyják a laboratóriumokat és elárasztják a világot, szükségük lesz a manőverezés képességére. Magától értetődőnek tűnik, de egyáltalán nem az. Nagyon nehéz olyan lábakat fejleszteni, amelyekkel könnyedén lépkedhetnek a robotok.

Screen Shot 2016-08-17 at 1.36.41 PM.0.png
Fotó: Simon Kalouche

Itt jön a képbe a GOAT robotláb, ahol a GOAT a Gearless Omni-directional Acceleration-vectoring Topology rövidítése, ez pedig nagy vonalakban minden irányba mozgó szerkezetet jelent. Persze a név a hegyikecskének is lerója tiszteletét, amely biztos lábbal ugrál szikláról sziklára. Simon Kalouche, a Carnegie Mellon University kutatója azt mondja, hogy a  munkában nagy inspirációt jelentettek ezek az állatok.

A fejlesztéssel egy dinamikus, gyors, minden irányba ugrani és futni tudó robotlábat szerettek volna alkotni. Ehhez a lábnak kellően erősnek kell lennie, hogy a megfelelő energiával tudja ellökni magát a Földről. Azért választották a képen is látható háromágú megoldást, mert ez minden irányba tud mozogni, ellentétben a megszokott robotlábakkal, amelyek csak előre-hátra mozognak.

A lábakat szoftveresen irányítják, ez azért is jó, mert könnyedén tudják változtatni a mozgás intenzitását. A lábakkal nem csak sík terepen tudnak majd mozogni, hanem sokkal változatosabb talajon, sokkal nagyobb biztonsággal, mint az eddigi robotok.