Árpád
-2 °C
4 °C

Összetört az Airlander 10 pilótafülkéje

2016.08.24. 14:31

Második próbaútján megsérült a világ legnagyobb repülőgépe, a hibrid, repülő és léghajó Airlander 10. Egyelőre nem sokat tudni a balesetről, a BBC információ szerint a repülés alatt a pilótafülke sérült meg, amikor nekimentek egy telefonoszlopnak. Senki nem sérült meg. A  gépet bedfordshire-i Cardington bázison tesztelték. A fejlesztő HAV egyelőre nem kommentálta.

90897508 sbna airlanderbadlanding1
Fotó: SBNA

A gép pár napja, augusztus 17-én repült először, akkor húsz percet töltött a levegőben. Erre az akcióra hónapokat készült az Airlander 10. A léghajót eredetileg az amerikai légierőnek gyártották, de a védelmi pénzek megnyirbálása miatt 2013-ban leállították a finanszírozását. Azóta a Hybrid Air Vehicles 4,4 millió dollárt kapart össze közösségi finanszírozó oldalakon keresztül. Az Európai Uniótól és a brit kormánytól is kapott némi pénzt.

Az igencsak szokatlan formájú gép jóval kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint az átlagos repülőgépek. A gép 91 méter hosszú és 15 méter széles. A formáját a 38 ezer köbméter, sűrített héliumnak köszönheti.

A hagyományos repülőkkel ellentétben ehhez a léghajóhoz nem kell kifutópálya és állítólag mindenen képes landolni, még jégen vagy nyílt vízen is. Utasok nélkül akár két hétig is képes a levegőben maradni egyhuzamban. Az első, nyilvánosságnak szánt gépek 2021-ben készülhetnek el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?