Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tesztelik a szupertávcső szuperszámítógépét

pano4nxBS
2016.08.25. 10:23

Sok éve készül már a világ legnagyobb rádióteleszkópos rendszere, a Square Kilometer Array (SKA). A méreteiben csak a CERN nagy hadronütköztető gyűrűjéhez (Large Hadron Collider ring – LHC) hasonlítható, a déli féltekén megépülő hatalmas rendszer létrehozásában 20 ország 67 szervezete vesz részt, a korábban másfél-kétmilliárd euróra becsült, körülbelül tíz évig tartó beruházás munkálatai az eredeti tervek szerint idén kezdődtek volna meg, de időközben elhalasztották 2018-ra az indulást – írja az ITCafé.

A tíz év alatt az afrikai sivatagoktól kezdve Ausztrália és Új-Zéland kietlen területeiig sok ezer tányérantennát állítanak fel, melyek egyetlen közös célt szolgálnak: az eddigiekhez képest mérhetetlenül több rádiójelet felfogni a világűrből, majd ezeket az információkat kielemezve minél többet megtudni az univerzum történetéről és működéséről. Az irányító központok Dél-Afrikában és Nyugat-Ausztráliában lesznek, a központi számítógép hatalmas teljesítményű, körülbelül 100 millió átlagos PC összesített teljesítményének felel meg. Az SKA 50 ezerszer érzékenyebb lesz, mint a jelenleg működő rádiótávcsöves megfigyelőközpontok.

A projekt újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis az ausztrál Curtin University, valamint a The University of Western Australia közreműködésével létrejött szervezet ( The International Centre for Radio Astronomy Research – ICRAR) bejelentette, hogy megkezdődtek az SKA számára kifejlesztett különleges szoftver prototípusának tesztjei Kínában, a Guangzhou (Kuangcsou) városában található Nemzeti Szuperszámítógépes Központban, a Tianhe-2 szuperszámítógépen – jelen pillanatban ez a világ második leggyorsabb gépe.

A tesztet egy nemzetközi csapat végzi, melyet Tao An, a sanghaji obszervatórium kutatója, illetve Andreas Wicenec, az ICRAR csillagászatiadat-feldolgozással foglalkozó szakembere vezetnek. A kutatásban részt vesznek a Cambridge-i Egyetem munkatársai is, akik a Science Data Processor komponenst, az SKA „agyát” vizsgálják.

A tesztelt framework elsődleges feladata az adatgyűjtés és adatfeldolgozás menedzselése – mivel nagyjából egymillió négyzetméteren több ezer egység gyűjti majd tízmilliószámra az adatokat, ez irtózatosan nagy feladat, melynél a szervezés kiemelten fontos.

A prototípus kezdetben 500 számítási csomópontot (node-ot) futtat a szuperszámítógépen, de ezt a későbbi fázisban 1000-re emelik. A végleges cél, hogy a rendszer képes legyen 8500-10 ezer node-ot irányítani. A teszt elején 66 ezer adategységet kezelnek, de ezt is emelik folyamatosan, hogy eljussanak az 50-60 millió egységhez.