Magdolna
19 °C
27 °C

Meghalt a laptop atyja

2016.08.28. 17:50

San Francisco-i otthonában 75 évesen elhunyt John Ellenby brit mérnök, akit a számítástechnika a laptop atyjaként ismer. Ő építette 1982-ben a világ első, kereskedelmi forgalomban kapható hordozható számítógépét, a Grid Compass 1100-at.

grid1101-right

Ellenby eredetileg földrajzot és közgazdaságtant tanult, de az egyetemen elbűvölték a 60-as évek szoba nagyságú számítógép-szörnyei, így Amerikába költözött, ahol a 70-es évek legendás boszorkánykonyhájába, a Xeroxhoz került (innen származik egy sor, a modern számítástechnikát megalapozó ötlet). Itt az Alto nevű számítógép megtervezésén dolgozott, később ez a gép szolgált inspirációul a Macintosh gépek, és a Windows számára. Az Alto 2 fejlesztésében már vezető szerepet játszott, majd 1979-ben saját céget alapított, ez volt a Grid.

A hordozható számítógép megalkotásán három évig dolgozott Ellenby, és a gép végül messze megelőzte a korát. Egy Intel 8086-os processzorra épült, volt egy beépített, 320*240 pixeles kijelzője, 340 kilobájt memóriája, és egy másodpercenként 1200 bites adatátvitelre képes modem is került bele. Még saját operációs rendszere is volt, a Grid-OS. A gép alig öt kilót nyomott, igaz, lemezmeghajtó nem volt benne, azt úgy kellett rácsatlakoztatni.

Mindenesetre 1982-ben ez is kész csodának számított. Az ára elég borsos volt, 8150 dollár, ami mai értéken kb. 20 ezret (kb 5,5 millió forint) jelent. A gép fő vásárlója az amerikai kormány volt, ilyen gépekket használt például a NASA az egész nyolcvanas években az űrsiklóprogramban, de a hadsereg is sokat vett belőle, mert aránylag könnyű volt, strapabíró, de nagy számítási kapacitású.

Lehet hogy nem tud róla, de valószínűleg ön is látott már Grid Compasst: az ős-klasszikus sci-fi horrorban, az 1986-os Aliensben a tengerészgyalogosok ilyen gépeket használtak, az önműködő lövegek programozására, amikkel elbarikádozták magukat az idegenektől.

A Gridet 1988-ban felvásárolta a kor egyik nagy számítógépgyártója, a Tandy. John Ellenby újabb saját céget alapított, amiben tabletekkel, navigációs rendszerekkel, és beágyazott valósággal kísérletezett - a kilencvenes években ezek mind-mind a korukat messze megelőző technológiák voltak.