Endre, Elek
16 °C
28 °C

A fiúk könnyebben lesznek játékfüggők

2016.08.30. 15:18

A szülők jobban megvédhetik a gyerekeiket, ha tudják, hogy mit csinálnak online, és milyen veszélyek leselkednek rájuk. Márpedig a fiúknak és a lányoknak eltérnek az internetezési és kütyühasználati szokásaik, így más-más módon lehet megvédeni őket  – derül ki a Kaspersky Lab biztonsági cég és az Iconkids & Youth kutatóintézet közös felméréséből, amelyben 8-16 év közötti fiúk és lányok vettek részt.

A kutatás főbb megállapításai:

  • A lányok elsősorban okostelefonokat szeretnek használni, míg a fiúk a számtógépeket és a játékkonzolokat preferálják.
  • A fiúknál valószínűbb a játékfüggőség kialakulása: ők gyakrabban említik a számtógépes játékokat mindennapos online tevékenységeik között, míg a lányok inkább a közösségi oldalakon kommunikálnak egymással.
  •  A lányok gyakrabban választják családtagjaikat és barátaikat információs forrásként, míg a fiúk inkább az internetre támaszkodnak.
  • A fiúk magabiztosabbnak érzik magukat az internethasználat és az online védelem terén.
  • Ugyanakkor a fiúk kevésbé gátlásosak az interneten: sok személyes adatot osztanak meg közösségi oldalakon és idősebbnek mondják magukat, mint valójában. Gyakran próbálkoznak a szülői szűrők megkerülésével és az online tevékenységük elrejtésével. És sokszor van mit elrejteni: saját bevallásuk szerint a fiúk szívesebben keresnek rá nem gyerekeknek szánt tartalmakra.

"A kutatás azt mutatja, hogy a fiúk szüleinek figyelmesen kell követni gyerekük online tevékenységét. A legfrissebb szülői szűrőket kell használni, hogy biztonságban tartsák fiaikat a nemkívánatos vagy veszélyes tartalmaktól, mint például a felnőtteknek szánt játékoktól. Míg a lányok szüleinek jobban oda kell figyelni arra, hogy kivel kommunikálnak lányaik. A közösségi oldalakat gyakran használják gyanús alakok, hogy gyerekek bizalmába férkőzzenek" – értékelte a felmérést Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztási vezetője.