Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Drónnal felturbózott teherautót mutatott be a Mercedes

2016.09.08. 11:25

Emlékeznek a harkályon ülő menyétre? Na és az aligátor hátán álló mosómedvére? Most itt az új őrület, a teherautón fekvő drón.

A Mercedes-Benz Vans és egy drónfejlesztő startup, a Matternet ugyanis bemutattak egy közös fejlesztést a Vision Vant: az autó képességeit egy drónnal egészítik ki. A fejlesztés célja, hogy a kis csomagok kiszállítására keressenek új módszert – írja az ITcafé.

A Matternet drónjának a maximális teherbírása 2 kilogramm, normál időjárási körülmények között egy feltöltéssel 20 kilométert tud megtenni. Úgy tervezték meg, hogy a csomagfelvételhez és az akkumulátorcseréhez nincs szükség emberi közbeavatkozásra. A szoftvere össze van kötve a teherautóéval, ez a felhőalapú rendszer látja el automatikusan információval és a kiszállítandó csomagokkal a drónt. A háttérben egy logisztikai vállalkozás is működik, ők szervezik a szállítást, és ők értesítik a megrendelőt, ha a drón megérkezett a címre.

A Matternet társalapítója, Andreas Raptopoulos szerint lehet, hogy elsőre túl futurisztikusnak tűnik a technológia, pedig azonnal munkába tudnák állítani, ha a szükséges törvényi szabályozások elkészülnének. Szerinte ez lenne a legjobb megoldás a házhoz szállítás utolsó szakaszán, amikor a regionális, városi raktárakból már közvetlenül a megrendelőhöz kell elszállítani az árut. Jól jöhet, ha kevés a kisteherautó vagy a sofőr, illetve ha nagy a forgalom, ha rosszak az utak, vagy pedig vidéki, esetleg valamilyen katasztrófa sújtotta területre kell eljuttatni a termékeket.