Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Magyar fizikus nyerte a GE kódfejtő versenyét

2016.09.12. 16:20

Szabó Zoltán, 29 éves magyar fizikus nyerte a GE globális informatikai versenyét, amelyben a GE legokosabb számítógépeinek beszélgetését kellett megfejteniük a résztvevőknek. Világszerte több mint ezer IT szakember, szoftvermérnök és adattudós kapcsolódott be a játékba a Twitteren, hogy az informatikai és kódfejtő képességeiket felhasználva előrébb jussanak a játékban. A magyar szakember két hét alatt fejtette meg a feladványt, így ő nyerte meg a tízezer dolláros díjat.

Az ipari internet – vagyis a gépek, személyek és adatok integrált hálózata – alapjaiban változtatja meg az életünket és kétszer annyi értéket állít majd elő, mint a polgári internet. Ezért fontos a GE számára, hogy kapcsolatba lépjen a világ legtehetségesebb szoftvermérnökeivel és adattudósaival, akik a jövőben a digitális rendszerek tervezésével, fejlesztésével és működtetésével foglalkoznak majd, valamint digitális képességekkel láthatják el a vállalat által gyártott ipari termékeket és berendezéseket.

A vállalat 25 ország programozóit hívta játékba, hogy megfejtsék, miről beszélgetnek a GE számítógépei bináris nyelven, majd továbblépjenek a játékban. Több mint ezer szakember csatlakozott a játékhoz. Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legmagasabb volt a résztvevők aránya.

Egyelőre csak Szabó Zoltánnak, a 29 éves fizikusnak, a kriptográfia, a modern IT algoritmusainak és a dekódolás rajongójának sikerült rájönnie a megoldásra. A szakember azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét.

Ez volt a tökéletes kihívás számomra. Mivel a kriptográfia nagy szenvedélyemmé vált az elmúlt évben, így nem gondolkodtam sokat azon, hogy csatlakozzak a játékhoz – mondja Szabó Zoltán, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa. A játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott.

Szabó Zoltán jelenleg azt várja, hogy a világ többi informatikusa is megfejtse a feladványt, mivel a verseny még nem zárult le. A díj mellet részt vehet a GE Minds + Machines elnevezésű, San Francisco-ban megrendezendő konferenciáján is novemberben, ahol olyan szakemberekkel találkozhat, akik szintén megértik a mesterséges intelligencia emberi nyelvét.