Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Többmilliós gépek és óriás-memóriakártyák

2016.09.20. 14:18

Minden második évben a németországi Köln lesz a fotóvilág központja. Itt tartják a világ egyik legnagyobb, illetve Európa legnagyobb fotókiállítását, a Photokinát. A gyártók többsége ezekre a napokra tartogatja legújabb fényképezőgépeit, a fejlesztéseket és érdekes kiegészítőket. A bemutatott gépek száma szinte végtelen, mi a legfontosabb és legérdekesebbek közül válogattunk.

A Fujifilm bemutatta a tükör nélküli kameráinak legújabb darabját, a GFX 50S-t, amely az X-sorozat legfejlettebb modellje. Ez egy középformátumú kamera, 51,4 megapixeles felbontású 43,8*32,9 mm méretű CMOS szenzorral. A FujiFilm ígérete szerint ez a gép sokkal könnyebb és kompaktabb lesz a hasonló középformátumú gépeknél, ergonomikus dizájnja miatt pedig kellemes lesz a fogása. A vázhoz két objektívet kínálnak első körben, egy G63 milliméteres standard fixet és egy GF 32-64 milliméteres standard zoomot. Az ígéret szerint később lesznek további objektívek is, de ezeket csak jövőre dobják piacra.

Fujifilm GFX 50S
Fujifilm GFX 50S
Fotó: Fujifilm

Az Olympus két fényképezőgépet és jó néhány objektívet mutatott be. Az egyik, az OM-D E-M1 MARK II a profiknak szánt, felső kategóriás gép, amely a tükör nélküli cserélhető objektíves kategória egyik darabja. A cég eléggé büszke rá, a legjobb fényképezőgépnek nevezik, amelyet ők valaha építettek. Csak néhány jellemzőt emelünk ki: 20 megapixeles felbontás, nagyon gyors, új TruePic VIII processzor, integrált 5 tengelyes képstabilizátor, 4k bemozdulásmentes videó, 121 pontos keresztérzékelős autofókusz, cseppálló, fagyásálló váz, egyszerre két SD-kártyát is bele lehet tenni és az akkumulátorát nagyon gyorsan tölti fel.

Olympus OM-D E-M1 MARK II
Olympus OM-D E-M1 MARK II
Fotó: Olympus

A PEN sorozat legújabb darabját kifejezetten az ezredfordulós nemzedéknek szánta az Olympus. Az előző modellek minősége mellett most a közösségi oldalak használatára helyezték a hangsúlyt, vagyis nagyon könnyű megosztani a képeket egyenesen a fényképezőgépről. A gép nagyon könnyű és annyira kicsi, hogy egy kisebb táskában is elfér. Gondoltak a szelfinemzedékre is, megkönnyítették nekik a szelfik készítését a lenyitható/forgatható LCD-kijelzővel. A képeket és videókat magán a fényképezőgépen is szerkeszthetjük, effektek, zene, szűrők adhatók hozzájuk. Az Olympus PEN E-PL8 árát is megadták, a váz 150 ezer forint, objektívvel (M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1-3.5-5.6 EZ Pancake) együtt 200 ezer forint lesz.

A Panasonic legnagyobb bejelentése nem egy kész kamera, hanem az, hogy elkezdték a GH5 fejlesztését és valamikor 2017-ben fogják tényleg bemutatni. Azért ilyen nagy szó a GH5, mert elődje, a GH4 eléggé népszerű volt a fotósok körében. Az új fényképezőgép lesz az első olyan tükör nélküli (DSLM), cserélhető objektíves kameráját, amely képes tiszta 6K videók készítésére 30 képkocka/másodperces sebességgel (4K videókat 60 fps-sel tud majd rögzíteni). De igazából a 6K Photo funkció lesz az újdonság, amellyel egy 18 megapixeles képet lehet kivágni a videofelvételből. A 8K videós gépet a japán Panasonic a 2020-as tokiói olimpiára tartogatja.

A cég három új fényképezőgépet is vitt a kölni kiállításra, de közülük csak az egyik cserélhető objektíves. A G80 egy 16 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli digitális Live MOS képérzékelős gép, 4K videóval. Érdekessége, hogy úgynevezett Csillagfény AF van benne, amellyel az amatőr csillagászok egy-egy csillagot vagy csillagképet fotózhatnak le az éjszakai égbolton.

A Sony is csúcskészüléket mutatott be a cserélhető objektívesek körében, az A99 II egy DSRL-stílusú kamera, full-frame, 42,4 megapixeles érzékelővel. Új hibrid autofókusz rendszerükre büszkék, amelyben összesen 478 AF-pont van, a 4K videózást pedig egy öttengelyes képstabilizátor segíti. Az Alpha 99 II gyors gép,  másodpercenként akár tizenkét darab 42 megapixeles képet tud készíteni. Ebben is két helye van a memóriakártyának. A fényképezőgépet 3200 dollárért, vagyis majdnem 900 ezer forintért árulják majd novembertől.

Sony A99 II
Sony A99 II
Fotó: sony

A Canon és a Nikon nem erőltették meg magukat most, amit be akartak jelenteni idén, azt már korábban megtették, legalábbis ami a fényképezőgépeket illetni. A Canon például az EOS M5-öt mutatta be korábban, el is hozta a kiállításra, kipróbálhatják a látogatók a standjukon.  A Nikon most akciókamerákkal érkezett a Photokinára, ebből a KeyMission 360-at már a CES-en bejelentette, de eddig várt a kész termék bemutatásával. Ez egy 20 megapixeles, 4K kamera, amely 360 fokos képeket és videókat tud rögzíteni. Két kisebb kamerát is bemutattak, a KeyMission 170-et és 80-at, amelyek nem meglepő módon akkora látószöggel rendelkeznek, ami a nevükben van. Ellenállóra tervezték ezeket, mindhárom por- és ütésálló. Októbertől lehet majd megvásárolni 500, 400, illetve 280 dollárért.

nikon
Fotó: Nikon

A SanDisk nagyobb SD-kártyát jelentett be, amekkora hely a legtöbb laptopban van, ha elég sok pénzünk van, akkor akár 1 terabájtos kártyára is másolhatjuk képeinket, feltéve, hogy a fényképezőgépünk felismeri. A SanDisk mindig a határokat feszegeti, két éve a Photokinán mutatták be az 512 gigabájtos kártyát, amely akkor a világ legnagyobbjának számított.