Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Távolról is hekkelhető a Tesla Model S

2016.09.20. 20:25

Egy kínai csapatnak a szoftver egy gyenge pontját kihasználva sikerült közvetlen kapcsolat nélkül is feltörni a Tesla Model S névre hallgató autóját, írja a Vice.

A legnagyobb kínai etikus hekkercsoportként elhíresült Keen Team a blogján, egy videó kíséretében osztotta meg a munkáját, amivel a hekkerek nem csak az ablaktörlőt tudják működtetni, de az ajtókat is kinyithatják, sőt a fékekhez is hozzáférnek.

A Tesla autók több hónapnyi mélyreható tanulmányozása alatt több biztonsági rést is felfedeztünk, amikkel parkoló és vezető üzemmódban is sikerült távirányítani az S modellt 

- olvasható a Keen Team blogján. Korábban már sikerült feltörni ezt az autót műszerfalra kapcsolt számítógéppel, de távirányításra eddig nem volt példa.

Ez az eset is jól mutatja, hogy nem a levegőbe beszélnek azok, akik az egyre inkább számítógépekre támaszkodó autókat hekkertámadásoktól féltik. Tavaly szintén nagy port kavart Charlie Miller és Chris Valasek , akik egy Jeep Cherokee-n demonstrálták mekkora hatalma lehet egy hekkernek az autónk felett. Ennek elkerülése érdekében a gyártók egyre inkább fókuszálnak autóik biztonságának garantálására. Nemrég például a Volkswagen jelentette be, hogy CyMotive Technologies néven új, autóipari biztonsággal foglalkozó céget hoz létre.

A Keen Team természetesen először a Teslával osztotta meg az eredményeket, blogbejegyzésükben pedig arra figyelmeztetett mindenkit, hogy mindenképpen frissítsék autójuk firmware-jét a legutóbbi verzióra, hogy elkerüljék az ilyen jellegű támadásokat. Azt is mondták, a részleteket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha a Tesla részéről már megérkezett a megoldás, de Twitteren annyit elárultak, hogy böngésző alapú exploitról van szó.

Annyi biztos, hogy a Teslának biztos nem fog jót tenni a dolog, hiszen kicsit több mint egy hónappal ezelőtt éppen a Model S robotpilótájának végzetes hibája miatt volt hangos az autóipar. Az Elon Musk által vezetett cég egyelőre nem kommentálta az esetet.