Órákra lehalt a Netflix

2016.10.02. 08:32

Szombaton bő két óra hosszan világszerte elérhetetlen volt a legnépszerűbb online videotéka, a Netflix. A szolgáltatáskimaradás mögött valószínűleg a Luke Cage című sorozat áll, illetve annak népszerűsége. A sorozat péntek este került fel a Netflixre, a platform eddig bevált modelljét követve minden rész egyszerre. Szombaton viszont túl sok ember döntött úgy, hogy végignézi ezeket az epizódokat (azaz darál). Ezt a Netflix szerverei túlterheléses támadásként élték meg, és azt tették, amit minden tisztességes szerver tenne túlterheléses támadás esetén. A felhasználók így nem tudtak kapcsolódni a Netflixhez, a Twitter felrobbant, a rajongók Luke Cage-et követeltek, a cég "streamelési problémákra" hivatkozva türelmet kért, aztán két óra múlva minden visszaállt a rendes kerékvágásba.

Mint azt a szolgáltatás technikai hátteréről írt korábbi cikkünkben írtuk, a Netflixnek saját tartalomszolgáltató hálózata, vagyis CDN-je (Content Delivery Network) is van, részben éppen az ilyen, nagy adatforgalommal járó időszakok miatt. Ezek gyakorlatilag a saját szerverek, amiket közvetlenül az internetszolgáltatóhoz telepítenek, hogy magának a tartalomfogyasztásnak a közvetlen közelében legyen az adat, így sokkal hatékonyabban lehessen kezelni és terjeszteni. Úgy tűnik, most ez sem volt elég. A szerverek többsége egyébként nem meglepő módon Amerikában és Európában található.

De mi is ez a sorozat, ami órákra meg tud fektetni egy máskor stabilan működő online platformot? A tavalyi év egyik legnépszerűbb szuperhősös sorozata volt a Jessica Jones, amiről itt írtunk bővebben, és amit többen a női szuperhősök forradalmaként éltek meg. Ennek az egyik mellékszereplője Luke Cage, egy golyóálló, fekete férfi, aki most saját sorozatot kapott (az előzetest itt elemeztük). A Comment:com szakértő gárdája nyilván hamarosan ír egy kritikát erről is – amint meg tudják nézni Netflixen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla